Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των ειδικών – Από τι θα εξαρτηθεί η άρση τους

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των ειδικών – Από τι θα εξαρτηθεί η άρση τους

Κάποια από τα τελευταία θέματα που έχουν απομείνει για να απαλλαγούμε από τα μέτρα της πανδημίας εξετάζουν και σήμερα στην επιτροπή των ειδικών.

Οι ανακοινώσεις πάντως θα γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας και μια ορατότητα για δραστηριότητες που θα επανακινήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο όπως είναι τα άτομα στις δεξιώσεις όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων αλλά και το θέμα το της παράτασης της κυκλοφορίας τα βράδια, από τις 24:30 που ισχύει σήμερα, κατά 1 ή μιάμιση ώρα.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στον ANT1, η Επιτροπή θα εξετάσει την εστίαση στους εσωτερικούς χώρους και τη μουσική στην εστίαση, το ζήτημα με τις εμποροπανηγύρεις και τα νυχτερινά κέντρα. Ερωτηθείς ειδικά για τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, είπε πως γίνονται καθημερινά «70.000 έλεγχοι, όμως δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να δίνει πρόστιμα».

«Ο γάμος είναι ιερό θέμα», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως για το θέμα της μουσικής και του περιορισμού των ατόμων στις δεξιώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει το θέμα στο τραπέζι, όμως «εμπιστευόμαστε τους λοιμωξιολόγους κι ας μην ξεχνάμε ότι πολίτες είναι διασωλωνημένοι κι άλλοι νοσούν. Ο covid-19 δεν έχει φύγει».

Αν και εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ημερησίως και έχουν πτωτική τάση, τότε, όπως εκτιμούν πηγές με γνώση των συζητήσεων, τα μπαρ είναι πιθανό να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους, με αυστηρά μέτρα, στα μέσα του Ιουνίου, αντί για τα τέλη του μήνα που είναι ο σχεδιασμός.

Οι εμβολιασμοί δίνουν το «σήμα»…

Οι γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί – ήδη έγιναν περίπου 5,8 εκατ. δόσεις, ενώ περίπου 2,2 εκατ. συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό πάνω από 20%) – εκτιμάται ότι οδηγούν στο πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας μέσα στον Ιούλιο.

Μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στον Ιούνιο, προγραμματίζονται και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για ευπαθείς ομάδες.

Οι εμβολιασμοί δίνουν το σήμα για περισσότερες «ανάσες ελευθερίας» το καλοκαίρι.

Τεστ και μάσκες: Τι αλλάζει;

Με «όπλο» το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στα χέρια, οι πλήρως εμβολιασμένοι από τις 15 Ιουνίου παύουν να έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη της μάσκας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εξωτερικούς χώρους. Ήδη στα καταστήματα εστίασης η μάσκα… έχει κατέβει.

Επιπλέον άλλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αίρεται η υποχρέωση της μάσκας στους πλήρως εμβολιασμένους.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα; Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε  φάση επεξεργασίας

Υπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι προέβλεπε η μάσκα να είναι υποχρεωτική κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους στην εστίαση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις