Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ποια μυστικά κρύβει η Αμφίπολη; Τα αναπάντητα ερωτήματα για το μυστήριο του τύμβου – Εντυπωσιακό 3D video από τις Σφίγγες

Ποια μυστικά κρύβει η Αμφίπολη; Τα αναπάντητα ερωτήματα για το μυστήριο του τύμβου – Εντυπωσιακό 3D video από τις Σφίγγες

– Προχωρούν οι εργασίες αντιστήριξης στον τέταρτο χώρο του τάφου
– Ενισχύεται το σενάριο για την ύπαρξη υπόγειου θαλάμου στην Αμφίπολη
– Βέβαιοι οι αρχαιολόγοι μετά τις νέες αποκαλύψεις πως ο τάφος είχε συληθεί
– Λάκκος σε μέγεθος δωματίου και όσα μπορεί να κρύβει
– Νέο τρισδιάστατο video αποκαλύπτει τις Σφίγγες και το εσωτερικό του τύμβου

Οι νέες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη όχι μόνο δεν δίνουν απαντήσεις αλλά δημιουργούν νέα καυτά ερωτήματα και εντείνουν το ενδιαφέρον να έρθει στο φως το μυστήριο που κρύβει ο τάφος.

Η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου, άνοιξε το δρόμο για νέα… ερωτήματα. Μαζί της και ο λάκκος που βρέθηκε στο σημείο όπου το δάπεδο του τρίτου θαλάμου μοιάζει να έχει… βουλιάξει.

Το βάθος του λάκκου φαίνεται να ξεπερνά το 1,5 μέτρο και εκεί βρέθηκε το μέρος της πόρτας. Κομμάτια του ίδιου θυρόφυλλου είχαν βρεθεί και στον προηγούμενο θάλαμο.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα (σ.σ. λάκκος) είναι φυσικό ή τεχνητό» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα η επίτιμη διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου. Η ίδια διατηρεί επιφυλάξεις για το αν πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε φυσικό βράχο.

Αλλά αν όντως ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έκανε το λάκκο, ποιος ήταν και γιατί; «Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;» διερωτάται η κα Ρωμιοπούλου και τονίζει πως «πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως οι νέες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια να πιστεύει κανείς πως ο τάφος δεν είχε συληθεί στο παρελθόν. Εκείνο που ανησυχεί τους αρχαιολόγους είναι πως δεν υπάρχουν… στοιχεία. «Δεν έχει βρεθεί ένα νόμισμα, ένα όστρακο στον τρίτο θάλαμο! Είναι δυνατόν να πέρασαν τυμβωρύχοι και να μην τους έσπασε ένα αγγείο; Είναι σαν κάποιος να έχει σκουπίσει και έχει σβήσει τα ίχνη», λέει.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο λάκκος αυτός να χρησιμοποιούνταν σαν μέρος για να πετιούνται άχρηστα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει πως οι απαντήσεις θα δοθούν όταν οι ερευνητές το αδειάσουν από την άμμο!

Δεν αποκλείεται ο λάκκος, που έχει διαστάσεις δωματίου, να έγινε από τυμβωρύχους ή από τους δημιουργούς του τάφου. Αν ισχύει το δεύτερο, ίσως να έγινε για να μπεί εκεί η λάρνακα. Πάντως, σε μακεδονικούς δεν συνηθιζόταν αυτό.

Στο μεταξύ εντυπωσιάζει το νέο τρισδιάστατο video με την αναπαράσταση των Σφιγγών της Αμφίπολης.

Πηγή: Τα Νέα
Video:
greektoys.org/home-gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε