Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποινή φυλάκισης τριών ετών σε δύο αστυνομικούς για βασανισμό άνδρα με προβλήματα ψυχικής υγείας

Ποινή φυλάκισης τριών ετών σε δύο αστυνομικούς για βασανισμό άνδρα με προβλήματα ψυχικής υγείας

Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε δύο αστυνομικούς για βασανιστήρια σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου, ανθρώπου με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δύο αστυνομικούς για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα κατά πλειοψηφία, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία «τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου όντας αστυνομικοί υπάλληλοι, στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων».

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη οκτώ ετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους αστυνομικούς τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης.

«Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων, καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους. Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Το χρονικό των βασανιστηρίων  

Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς.

Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας.

Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Κατά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες που τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις