Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ποιο είναι το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση

Ποιο είναι το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση

Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους δίνουν τη μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών, διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Πρόκειται για το «Κίνημα της Πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο, προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση και το οποίο αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, στην Πάρο, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται, καθώς δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, δηλαδή παραλία που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα. Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches».

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε από την πλευρά του μέλος της Κίνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Στο μεταξύ, η «φωνή» της Κίνησης είναι τόσο δυνατή, που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο. 

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Αδειλίνη ζήτησε με, με αφορμή καταγγελίες περί κατάληψης τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, οι εισαγγελείς να ελέγχουν, σύμφωνα και με παλαιότερη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αν παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων  σε κοινόχρηστους χώρους.

«Κάποιοι είχαν ξεφύγει»

«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία /είχαμε κάνει έλεγχο με τη δημοτική μας αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η ελληνική αστυνομία και η επιτροπή του δήμου τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου ως ορίζει η νομοθεσία» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις