Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπάρχουν κίνδυνοι για όλη την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Σαρηγιάννης

Τσέρνομπιλ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξυπνήσει και πάλι τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να αναφέρεται στο θέμα.

«Ένα από τα αρνητικά της πυρηνικής ενέργειας είναι η κοινωνική ευαλωσιμότητα απέναντι σε έκρυθμες καταστάσεις, όπως μια πολεμική ρήξη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για όλη την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης. Για την ώρα, από όσο γνωρίζω, τα πράγματα είναι υπό έλεγχο σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αλλά πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει ατύχημα, γι αυτό καλό θα είναι να εμπλακεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, θέτοντας υπό τον έλεγχό της τις πιο ευάλωτες εγκαταστάσεις, όπως στο Τσέρνομπιλ» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Φάνηκε πάντως καθησυχαστικός για την Ελλάδα, καθώς σε μια περίπτωση ατυχήματος η χώρα μας δεν θα είχε μεγάλα πρόβλημα, εκτός κι αν πολύ συγκεκριμένα μετεωρολογικές συνθήκες “ευνοούσαν” τη μεταφορά ικανής συγκέντρωσης ραδιενεργού υλικού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις