Ελλάδα

Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Τι προκαλεί στα παιδιά με κορονοϊό – Η κατάσταση του 5χρονου

Περίπου 1 στα 150 παιδιά με Covid-19 θα το εμφανίσει αυτό το σπάνιο σύνδρομο. Οι ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki.

Απαντήσεις για το σπάνιο σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που νοσούν με Covid-19 έδωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής (26.02.2021) για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ερωτηθείσα για το 5χρονο παιδί που νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ non Covid του Νοσκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, με κλινική εικόνα οξείας φλεγμονής, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι “το παιδάκι εμφάνισε αυτό που ονομάζουμε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με τον κορονοϊό. Είναι μια νοσολογική οντότητα, η οποία έχει περιγραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού, αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια και από την Αμερική και από πολλές περιοχές.

Έχουμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, δεν είναι το πρώτο. Το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφάνισε το παιδί αυτό σχετίζεται με κορονοϊό, αυτό αποτυπώνεται και από τον υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Προέρχεται και από περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες εβδομάδες. Το παιδί αυτό ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι σε σταθερή γενική κατάσταση.

Click4more: Αγλαΐα Κυριακού: 5χρονο παιδί νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid

Είναι ένα σύνδρομο το οποίο είναι αρκετά σπάνιο. Από πρόσφατη πληθυσμιακή μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, φαίνεται ότι περίπου 1 στα 150 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό θα το εμφανίσει, είναι αρκετά σπάνιο. Και έχει καλή πρόγνωση, καθώς τους τελευταίους μήνες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε σαφή πρωτόκολλα αντιμετώπισης αυτής της οξείας φλεγμονής, με συνήθως πολύ καλή έκβαση.

Είναι ένα σοβαρό νόσημα, το παιδί αυτό παραμένει διασωληνωμένο, αλλά έχει βελτιωθεί η γενική του κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά”.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το 5χρονο παιδί, έχουν επίσης αντιμετωπιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες και άλλα περιστατικά παιδιών με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, όπως των δύο αγοριών 9 και 14 ετών στην Αθήνα, και ενός 8χρονου στην Πάτρα.

Οι ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki

Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν shock, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση/ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η κλινική εικόνα συχνά προσομοιάζει με αυτήν της νόσου Kawasaki, άλλοτε όμως παρουσιάζεται με βαριά συμπτωματολογία, με χαρακτηριστικό τον πυρετό διάρκειας άνω των 3-5 ημερών και με τη συμμετοχή διαφόρων συστημάτων (γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, δέρμα, αίμα, σπανιότερα αναπνευστικό). Η νόσος εκδηλώνεται κατά κανόνα 4 εβδομάδες μετά την COVID-19. 

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, ο θάνατος σε παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο είναι ασυνήθιστος παρά τους σημαντικά αυξημένους δείκτες φλεγμονής και τη συμμετοχή πολλών συστημάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 14 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 17 και τοπικά στα δυτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου
Καιρός
Απίστευτο βίντεο με 23χρονο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κάνοντας σούζα: Ταυτοποιήθηκε και κατηγορείται για επικίνδυνη οδήγηση
Οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον 23χρονο ως τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προτροπή σε τέλεση αδικήματος και επικίνδυνη οδήγηση
Σούζα
Σοκαριστικοί διάλογοι νεαρών μετά την δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά - «Μακάρι να πεθάνει, ήταν τέζα»
Η αστυνομία έχει στα χέρια της την συνομιλία που έγινε μετά τη δολοφονία, μεταξύ φίλων του 23χρονου, που εύχονταν ο 20χρονος να πεθάνει, ενώ έδιναν και συμβουλές στον καθ΄ ομολογίαν δράστη για να αποφύγει την ταυτοποίηση
Καλαμαριά
20 ερωτοαπαντήσεις για την απαγόρευση καπνικών και αλκοόλ σε ανήλικους: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αγορά καπνικών προϊόντων και αλκοόλ στους ανήλικους θα παίξει το gov.gr, μέσω του alto.gov.gr και του events.gov.gr
Αλκοόλ
Δέκα ερωταπαντήσεις για τον αφθώδη πυρετό που «θερίζει» αιγοπρόβατα, γουρούνια και βοοειδή
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιεύει 10 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορά τον αφθώδη πυρετό και όσα όσα πρέπει αν ξέρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Αιγοπρόβατα
Απαγόρευση καπνικών και αλκοόλ σε ανήλικους: Με QR code από gov.gr και kids wallet η ταυτοποίηση, μέσω events.gov.gr η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης
Ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε και πως θα γίνονται οι έλεγχοι για να μην μπορούν οι ανήλικοι να αγοράζουν τσιγάρα και αλκοόλ - Δείτε βίντεο
A young salesman in a tobacco kiosk selling numerous kinds of cigars, cigarettes, and tobacco products. His kiosk is located on Istiklal Avenue in the heart of Istanbul city, a real smoker's heaven with vibrant cigarette packs in the neighborhood 5
«Ξαφνικά ένιωσα κάποιον να με αρπάζει δυνατά» περιγράφει στο newsit.gr ένα από τα θύματα του «δράκου» του Πειραιά
«Καθώς περπατούσα, δεν είχα αντιληφθεί καθόλου ότι κάποιος βρισκόταν πίσω μου» - «Τη Δευτέρα με κάλεσαν για αναγνώριση... Όταν τον είδα, τον αναγνώρισα αμέσως, χωρίς καμία αμφιβολία»
Ο «δράκος» του Πειραιά