Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Τι προκαλεί στα παιδιά με κορονοϊό – Η κατάσταση του 5χρονου

Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Τι προκαλεί στα παιδιά με κορονοϊό – Η κατάσταση του 5χρονου

Περίπου 1 στα 150 παιδιά με Covid-19 θα το εμφανίσει αυτό το σπάνιο σύνδρομο. Οι ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki.

Απαντήσεις για το σπάνιο σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που νοσούν με Covid-19 έδωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής (26.02.2021) για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ερωτηθείσα για το 5χρονο παιδί που νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ non Covid του Νοσκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, με κλινική εικόνα οξείας φλεγμονής, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι “το παιδάκι εμφάνισε αυτό που ονομάζουμε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με τον κορονοϊό. Είναι μια νοσολογική οντότητα, η οποία έχει περιγραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού, αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια και από την Αμερική και από πολλές περιοχές.

Έχουμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, δεν είναι το πρώτο. Το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφάνισε το παιδί αυτό σχετίζεται με κορονοϊό, αυτό αποτυπώνεται και από τον υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Προέρχεται και από περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες εβδομάδες. Το παιδί αυτό ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι σε σταθερή γενική κατάσταση.

Click4more: Αγλαΐα Κυριακού: 5χρονο παιδί νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid

Είναι ένα σύνδρομο το οποίο είναι αρκετά σπάνιο. Από πρόσφατη πληθυσμιακή μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, φαίνεται ότι περίπου 1 στα 150 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό θα το εμφανίσει, είναι αρκετά σπάνιο. Και έχει καλή πρόγνωση, καθώς τους τελευταίους μήνες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε σαφή πρωτόκολλα αντιμετώπισης αυτής της οξείας φλεγμονής, με συνήθως πολύ καλή έκβαση.

Είναι ένα σοβαρό νόσημα, το παιδί αυτό παραμένει διασωληνωμένο, αλλά έχει βελτιωθεί η γενική του κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά”.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το 5χρονο παιδί, έχουν επίσης αντιμετωπιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες και άλλα περιστατικά παιδιών με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, όπως των δύο αγοριών 9 και 14 ετών στην Αθήνα, και ενός 8χρονου στην Πάτρα.

Οι ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki

Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν shock, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση/ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η κλινική εικόνα συχνά προσομοιάζει με αυτήν της νόσου Kawasaki, άλλοτε όμως παρουσιάζεται με βαριά συμπτωματολογία, με χαρακτηριστικό τον πυρετό διάρκειας άνω των 3-5 ημερών και με τη συμμετοχή διαφόρων συστημάτων (γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, δέρμα, αίμα, σπανιότερα αναπνευστικό). Η νόσος εκδηλώνεται κατά κανόνα 4 εβδομάδες μετά την COVID-19. 

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, ο θάνατος σε παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο είναι ασυνήθιστος παρά τους σημαντικά αυξημένους δείκτες φλεγμονής και τη συμμετοχή πολλών συστημάτων.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις