Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία – Άνοιξαν δρόμοι και σταθμοί Μετρό

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία – Άνοιξαν δρόμοι και σταθμοί Μετρό

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973 στο  Πολυτεχνείο. Σκηνές έντασης στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Ο κυρίως όγκος της πορείας, περίπου 6.000, έφτασε (19:00) στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ νωρίτερα (17:00) στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρξε εστία έντασης με εκτόξευση μολότοφ προς αστυνομικούς.

Δείτε βίντεο του newsit.gr από την πορεία:

Στο μεταξύ, ομαλά εξελίχθηκε η ξεχωριστή πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, με φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας, όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης. 

Βίντεο του newsit.gr από την πορεία με «μπροστάρισσα» τη σημαία:

Δείτε και φωτογραφίες από την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία: 

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων (φωτογραφία πάνω). Από την αμερικανική πρεσβεία, η σημαία διπλώθηκε για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Την ίδια στιγμή, περίπου 6.000 αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 17 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων.

Πολυτεχνείο – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, έγιναν αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στη λειτουργία των σταθμών του μετρό, αλλά και στην κυκλοφορία και στάθμευση των Ι.Χ.

Πολυτεχνείο – Μετρό

Στις 19:30 άνοιξε ο σταθμός του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», και ακολούθως οι σταθμοί « EYAΓΓEΛIΣMOΣ» KAI «MEΓAPO ΜΟΥΣΙΚΗΣ». 

Πολυτεχνείο: Λεωφορεία – Τρόλεϊ

Παραμένουν οι αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έως και τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου, ισχύουν τροποποιήσεις όλων των δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων:

Γ12: Τα δρομολόγια δεν θα διέρχονται από την οδό Πατησίων. Προσωρινή διαδρομή Λιοσίων – Χαλκοκονδύλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Στουρνάρη.

Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11, 15: Προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνη.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις