Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολυτεχνείο: Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ ακόμα και για τους πολιτικούς αρχηγούς – Τσουχτερά πρόστιμα και 4.000 στον δρόμο

Πολυτεχνείο

Ένα δύσκολο στοίχημα καλούνται να κερδίσουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ την ημέρα του Πολυτεχνείου, καθώς έπειτα από απόφαση του Αρχηγού του Σώματος έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων λόγω της πανδημίας.

Κόμματα της Αριστεράς όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, έχουν δηλώσει πως θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πορεία για το Πολυτεχνείο, τηρώντας όμως όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Παράλληλα και έπειτα από επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Δ. Κουτσούμπας, Α. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική την απαγόρευση της επετείου του Πολυτεχνείου.

Κατά συνέπεια και έπειτα από αυτή την κοινή δήλωση, πλέον οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ καλούνται να αναμορφώσουν τα μέτρα, καθώς πλέον ίσως αύριο να βρεθούν αντιμέτωποι με πολιτικούς Αρχηγούς και βουλευτές που θα θελήσουν να τιμήσουν την εξέγερση κατά της χούντας.

Ανώτατοι αξιωματικοί στον δρόμο 

Για το λόγο αυτό αύριο στο δρόμο θα βρίσκονται ακόμα και Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ – υποστράτηγοι – ώστε με την εμπειρία που διαθέτουν αλλά και το κύρος του Βαθμού να έλθουν σε συνεννόηση με Πολιτικούς Αρχηγούς και βουλευτές, που ενδεχομένως δεν τηρήσουν την απαγόρευση, προκειμένου να βρουν μια συναινετική λύση στο πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα.

Τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές

Στον σχεδιασμό των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές πορειών και βέβαια το γνωστό πρόστιμο των 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.

Το ερώτημα είναι το πως θα γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων χωρίς να «ανοίξει μύτη» και κυρίως, ποιοι θα καθίσουν να τους κόψουν πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Click4More Αμετακίνητη η κυβέρνηση: Δεν υπάρχει πορεία για το Πολυτεχνείο όσο αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι

Όπως λέει πηγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εν τοις πράγμασι θα δούμε πως θα κινηθούμε επ’ αυτού: «…σκοπός μας είναι να μην γίνουν επεισόδια και παράλληλα να τηρηθεί η απαγόρευση της πορείας και των συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στο δρόμο είναι συγκεκριμένες. Να είναι συναινετικοί και να προσπαθήσουν με διάλογο να λύσουν όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα τηρηθεί ο Νόμος και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εντολές που έχουμε», αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή.

Πάνω από 4.000 αστυνομικοί στον δρόμο

Όσον αφορά στα μέτρα, πάνω από 4.000 Αστυνομικοί θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα στο δρόμο και μάλιστα έχουν κληθεί Διμοιρίες των ΜΑΤ ακόμα και από την Επαρχία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικούς ρόλους, όπως φύλαξη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Ήδη στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας η παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη και κυρίως βέβαια στο Πολυτεχνείο, όπου προχθές εισέβαλαν τα ΜΑΤ και η πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να απομακρύνουν περίπου 40 άτομα τα οποία είχαν καταλάβει το χώρο.

Εκτός αυτού μόνιμη στατική δύναμη αλλά και συχνές περιπολίες προβλέπονται για την περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες ατόμων, ενώ παράλληλα αστυνομικοί της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε άτομα που κινούνται στην περιοχή.

Οι έλεγχοι αυτοί θα έχουν να κάνουν με την τήρηση των όρων της καραντίνας. Δηλαδή εάν τα άτομα που κυκλοφορούν στην περιοχή διαθέτουν κάποια βεβαίωση ή έχει γίνει αποστολή μηνυμάτων.

Συλλήψεις αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει βεβαίωση κυκλοφορίας από εργοδότη, αλλά και αποστολή sms που δεν συνάδει με την παρουσία του ατόμου στην περιοχή, τότε όχι μόνο θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά παράλληλα είναι δυνατόν να γίνουν ακόμα και προσαγωγές, ανάλογα με την περίπτωση.

Ήδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται πολλά καλέσματα για πορείες και συγκεντρώσεις από διάφορες οργανώσεις της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σ αυτά τα σημεία λοιπόν σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις ατόμων και παράλληλα να βεβαιώσουν πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία και μη χρήση μάσκας.

Τέλος από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ έχουν επιστρατευτεί, τόσο το ελικόπτερο του Σώματος όσο και τα drone που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να δίνουν άμεσα εικόνα στους Αξιωματικούς, της κατάστασης που θα επικρατεί σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα επισημαίνονται και κινήσεις ατόμων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Άλλωστε στην ΕΛ.ΑΣ είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μικρές ομάδες ατόμων να προκαλούν αστραπιαίες επιθέσεις σε Αστυνομικές δυνάμεις και έπειτα να εξαφανίζονται. Εκεί λοιπόν τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ όσο και drone θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων για τέτοιου είδους κινήσεις, ώστε να προλάβουν οι δυνάμεις ενδεχόμενες επιθέσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις