Ελλάδα

Πορεία στο Μαξίμου από εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Με παλμό, μαχητικά και μαζικά, ολοκλήρωσαν την πορεία τους από τα Προπύλαια στο Μέγαρο Μαξίμου, σωματεία και φορείς εργαζομένων στον πολιτισμό, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Ένας ολόκληρος κλάδος που πλήττεται – τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο έδειξαν για τον οπτικοακουστικό χώρο περιορισμό του τζίρου κατά 93% – και συνεχίζει το κυνήγι της επιβίωσης, μετά από αναβολές και ακυρώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων λόγω πανδημίας, στην θολή προοπτική για την επανεκκίνηση της νέας σεζόν στον πολιτισμό και την διασκέδαση.

poreia kallitexnes poreia kallitexnes

«Οι ηθοποιοί κάνουν πρόβες χωρίς να γνωρίζουν πότε και πώς θ’ ανοίξουν, ιδίως οι μικροί χώροι. Τουλάχιστον το τεστ του κορονοϊού στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε δυο εβδομάδες, ας το αναλάβει η Πολιτεία» έλεγαν ηθοποιοί του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε. Τώρα μέτρα για την επιβίωση των εργαζομένων» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών. Το σωματείο των μουσικών, ένωσε τις δυνάμεις του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για να καταγγείλει τα «υποτυπώδη μέτρα της Πολιτείας για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση» και την «ανεπαρκή στήριξη» της πολιτείας στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο, το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του υπουργείου Πολιτισμού.

poreia kallitexnes poreia kallitexnes

«Η Πολιτεία μας λέει ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε ‘μαύρα’, ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες. ‘Αραγε όταν οι εργοδότες μας το επιβάλλουν εμείς έχουμε επιλογή; Μήπως εμείς φταίμε που όλα αυτά τα χρόνια, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους εργοδότες έχουν διαλυθεί;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι.

Αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, είναι η καταβολή μηνιαίου επιδόματος 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά τους και εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

poreia kallitexnes

Το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητά να καλυφθούν όλα τα πραγματικά «κενά» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και καταγγέλλει την «κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης ‘έξωσης’ των τεχνών από το Λύκειο», διεκδικώντας να μη μείνει «κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σκηνικό ντροπής στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής: 40 κακοποιημένα παιδιά βρίσκονται «παρκαρισμένα»
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι αποδεκατισμένες και συναντούν «τοίχο» στην προσπάθεια να μεταφέρουν τα παιδιά σε δομές φιλοξενίας, λέει η ΠΟΕΔΗΝ
Νοσοκομείο
«Υποκλίθηκα στον Ράμα για τα λόγια που είπε για την Κέρκυρα» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης
«Να διευκρινίσω πως δεν κλήθηκα σε προεκλογική ομιλία του κ. Ράμα. Προσκλήθηκα σε μια σημαντική γιορτή για την έναρξη του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά
Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης 1
Έρχονται και άλλες συλλήψεις για «γρηγορόσημα» στα κτηματολογικά γραφεία – Τα ψηφιακά εργαλεία της αστυνομίας «πρόδωσαν» τους 9
Μάλιστα, στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει και κτηματολογικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη για το «γρηγορόσημο»
Πολυκατοικίες