Ελλάδα

Πώς δρούσε η σπείρα εκβιαστών – Ξυλοκοπούσαν πολίτες και πουλούσαν προστασία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με μία μεγάλη επιχείρηση που διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (13.6.2023) κατάφερε και εξάρθρωσε μια σπείρα εκβιαστών που δρούσαν στην περιοχή της Αττικής. Συνολικά, συνελήφθησαν 7 άτομα που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων. 

Σημειώνεται, ότι οι επτά συλληφθέντες – ως μέλη της σπείρας – πρόκειται να οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για όπλα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, βαριάς σωματικής βλάβης και εκβιασμούς.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξακριβώθηκε η δράση της σπείρας από τον Ιανουάριο του 2021 σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.

Τα μέλη εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της προστασίας, προκαλούσαν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Επίσης, απαιτούσαν από τα θύματά τους, να απευθύνονται στη σπείρα «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο των αρμόδιων διωκτικών Αρχών.

Τα μέλη της σπείρας χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σκληρά και κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα.

astynomia mafia

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννιά σπίτια των μελών της οργάνωσης – καθώς και σε εννιά οχήματα (τέσσερις μοτοσικλέτες και πέντε αυτοκίνητα), τα οποία και κατασχέθηκαν, βρέθηκαν συνολικά τα εξής:

  • πλήθος ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία τα φορούσαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών/αδικημάτων,
  • 8 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  • 3.860 ευρώ,
  • 2 αλεξίσφαιρα,
  • 31 κυνηγετικά φυσίγγια,
  • κυνηγητικό όπλο,
  • σουγιάς,
  • σιδερογροθιά,
  • αναδιπλούμενο μαχαίρι,
  • ζευγάρι χειροπέδες,
  • 3 ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml,
  • φιαλίδια περιέχοντα αναβολικές ουσίες,
  • 41 δισκία αναβολικών ουσιών καθώς και
  • ατζέντες-ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, κατά την επιχείρηση, μέλος της σπείρας στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή ωστόσο ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ ακόμα ένα μέλος συνελήφθη στα Χανιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διαπιστώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε 9 καταστήματα.

Ο τρόπος δράσης τους

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 17ης Σεπτεμβρίου του 2022 όταν πέντε μέλη της οργάνωσης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν σε κατάστημα στη Γλυφάδα. Ξυλοκόπησαν και προκάλεσαν βαριές σωματικές βλάβες στο ιδιοκτήτη, ενώ θύμα ξυλοδαρμού έπεσε κι ένας υπάλληλος.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου του 2023 εννέα μέλη της ομάδας των εκβιαστών «επισκέφτηκαν» μπαρ στην περιοχή της Αργυρούπολης. Εκεί ο ένας από αυτούς γρονθοκόπησε τον ιδιοκτήτη, ενώ οι υπόλοιποι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σώθηκε το πόδι του 6χρονου που μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα μετά από τροχαίο στο Ρέθυμνο
«Ήταν απίστευτη η συνεργασία από την Κρήτη, το ΕΚΑΒ, το Παίδων και το Αττικόν. Το ΕΣΥ λειτούργησε άψογα. Δεν αφήνουμε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
Η συνταρακτική περιγραφή του συζύγου της Βάγιας Νέστορα για τον θάνατό της - «Είναι δολοφόνοι, το γκαζάκι είναι σαν σφαίρα»
΄«Η Αφροδίτη έπαθε εγκαύματα σε χέρια και πόδια, δεν μπορεί να περπατήσει», αποκάλυψε με τρεμάμενη φωνή ο Παναγιώτης Νέστορας
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε πριν 45 δευτερόλεπτα
Πετράλωνα: «Έχουμε επικοινωνήσει με την Airbnb για την στέγαση των ενοίκων» είπε ο Χάρης Δούκας
Στο σημείο έχουν μεταβεί κλιμάκια μηχανικών, τα οποία εξετάζουν τη στατική κατάσταση της περιοχής και ελέγχουν αν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τις εργασίες στο γειτονικό οικόπεδο
Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα
Βάγια Νέστορα: Η σπαρακτική ανάρτηση του συζύγου της για τη δολοφονία της – «Πήγες να βρεις την κόρη μας, θα σε θυμάμαι πάντα»
«Σήμερα μετά το δολοφονικό χτύπημα των ανόητων μπαχαλάκιδων, αναρχικών και φοβιτσιάρηδων, αποχαιρετώ την γυναίκα μου Βάγια για τη χώρα των αγγέλων», έγραψε ο Παναγιώτης Νέστορας στην ανάρτησή του
Η Αφροδίτη Νέστορα με την μητέρα και τον πατέρα της 14