Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως καθαρίζουμε σωστά φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε

Πως καθαρίζουμε σωστά φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε

Ο ΕΦΕΤ συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις που θα βοηθήσουν στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Δείτε όλες τις χρήσιμες οδηγίες.

Σε συνέχεια των οδηγών υγιεινής έναντι του SARS-CoV-2, που δημοσίευσε ο ΕΦΕΤ για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και του προφίλ επικινδυνότητας για τον ίδιο ιό, δηλαδή ενός εγγράφου που δρα επικουρικά και συμπληρωματικά των δύο οδηγών, συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις που θα βοηθήσουν στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι ώστε να προασπίζεται η υγεία όλων των μελών μίας οικογένειας.

Τα μέτρα που μας προστατεύουν κατά την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι, αφορούν όλα τα στάδια από τα οποία εξαρτάται η ασφαλής προμήθεια, προετοιμασία και κατανάλωση τροφίμων.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, πολλοί καταναλωτές μας ρωτάνε, πέραν αυτής της ιδιαίτερης περιόδου, τι πρέπει να κάνω για να τρώω με ασφάλεια στο σπίτι μου; Tι σημαίνει «καθημερινές συνθήκες υγιεινής» που το ακούμε συνέχεια;

Πώς να καθαρίζω τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωσή τους;

Τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το είδος τους μπορείτε να τα καθαρίζετε πριν την κατανάλωσή τους ως εξής πριν την κατανάλωσή τους;

Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά: Γεμίζετε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίζετε τα λαχανικά σε αυτό. Περιστρέφετε τα λαχανικά για να απομακρύνετε οποιοδήποτε ξένο σώμα όπως χώμα, πετραδάκι κ.ά., και τα αφήνετε να παραμείνουν για ένα λεπτό ώστε το ξένο σώμα να πέσει στο κάτω μέρος. Η αλλαγή του νερού στο μπολ ή υπερχείλιση σε τρεχούμενο νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση οργανικών ρύπων και ξένων σωμάτων. Τέλος, μπορείτε να τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και
να ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Ριζώδη, κονδυλώδη και βολβώδη λαχανικά (π.χ. παντζάρια): Τρίβετε με κρύο τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα λαχανικών.

Ανθεκτικά λαχανικά και φρούτα: Για λαχανικά και φρούτα όπως φασολάκια, σπαράγγια, αγγούρια, μήλα, αχλάδια και ροδάκινα/βερίκοκκα , ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης, ενώ τρίβετε απαλά με τα χέρια μας διασφαλίζοντας ότι έχουν πλυθεί όλες οι πλευρές χωρίς να τα τραυματίσετε. Αφήνετε τα λαχανικά να στεγνώσουν σε ένα καθαρό σουρωτήρι εάν χρειαστεί.

Τρυφερά / Ευπαθή λαχανικά και φρούτα: Για πιο μαλακά / τρυφερά/ευπαθή προϊόντα όπως τομάτες, ώριμα πυρηνόκαρπα (κεράσια, μάνγκο κ.α.), άλλα φρούτα, μανιτάρια και μούρα, ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης, γυρίζοντας τα προϊόντα απαλά με τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές ξεπλένονται αλλά δεν τραυματίζονται. Αφήνετε τα λαχανικά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν, ώστε να μην συνθλίβονται. Επειδή οι μπανάνες ξεφλουδίζονται, πρέπει απλά να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας μετά το ξεφλούδισμα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε την (εσωτερική) σάρκα.

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/06/efet_trofima.pdf”]

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις