Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πώς πέθανε η φάλαινα που ξεβράστηκε στον Πειραιά – Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (pics)

Πώς πέθανε η φάλαινα που ξεβράστηκε στον Πειραιά – Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (pics)

Αίσθηση έχει προκαλέσει η νεκρή φάλαινα που βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23.12.2020) στον Πειραιά, και συγκεκριμένα 2,4 ναυτικά μίλια νότια της Ακτής Πειραϊκής. Πρόκειται για μια πτεροφάλαινα μήκους περίπου 12 μέτρων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

H εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες – δηλαδή πιο απλά το «γέμισμα» και το «άδειασμα» του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα. Συνεπώς, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου πέθανε η φάλαινα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί.

Δείτε φωτογραφίες:

φάλαινα φάλαινα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο Σαρωνικός, όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενούν περιστασιακά μεταναστευτικές Πτεροφάλαινες. Εκβρασμοί πτεροφάλαινας έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στις ακτές της Μυκόνου και της Κυπαρίσσιας. Δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του πληθυσμού Πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο, ενώ ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για τον πληθυσμό του είδους στις ελληνικές θάλασσες.

Δείτε βίντεο από πτεροφάλαινα που εντοπίστηκε στον Σαρωνικό:

Τι προβλέπεται με τη φάλαινα που βρέθηκε στον Πειραιά

Από τη Λιμενική Αρχή Ζέας ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πειραιά. Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με τη συνδρομή ρυμουλκού το νεκρό κήτος μεταφέρθηκε στην παραλία Φρεαττύδας και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με φορτηγά οχήματα με μέριμνα του δήμου για την υγειονομική ταφή του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις