Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πως θα συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδα θα αρχίσει η αποστολή των φακέλων με τα νέα έντυπα της Εφορίας και τις οδηγίες συμπλήρωσής τους.

 

Οι πρώτοι που θα κληθούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες, ακολουθούν οι αγρότες και τέλος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
 
Σύμφωνα με το «βιβλιαράκι» της Εφορίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους από την 1η Μαρτίου ως τις 15 Μαρτίου, ανάλογα το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ενώ οι αγρότες από την 1η Απριλίου ως τις 19 Απριλίου. Όσον αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 4 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
 
Αλλαγές στο Ε1
 
Οι φορολογούμενοι που θα πάρουν στα χέρια τους τις επόμενες ημέρες το έντυπο Ε1 θα δουν μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό έντυπο. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2011.
 
Τα έντυπα του 2010 αφορούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογηθούν τα συγκεκριμένα εισοδήματα είναι αυτή που έχει θεσπιστεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.
 
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ και για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 25%. Για εισοδήματα από 30.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και για πάνω από 75.000 ευρώ η φορολογία ανέρχεται σε 40%.
 
Παράδειγμα: Αν ο φορολογούμενος είχε αποκτήσει πέρσι 30.000 ευρώ εισόδημα, ο φόρος που προκύπτει βάσει της κλίμακας είναι 4.500 ευρώ. Αντίστοιχα, αν κάποιος είχε εισόδημα 75.000 ευρώ, το ποσό του συνολικού φόρου διαμορφώνεται σε 20.250 ευρώ.
 
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι για τα εφετινά εισοδήματα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους σε σχέση με ότι ισχύει για το 2009. Πάντως για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους προκειμένου να μπορούν οι υπάλληλοι των εφοριών να τους καλέσουν για διευκρινίσεις αν χρειαστεί.
 
Στον πίνακα 7 προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν τους τόκους απόκτησης πρώτης κατοικίας, δεύτερης ή εξοχικής εφόσον αυτό συνέβη το 2009. Οι τόκοι που καταβλήθηκαν το περασμένο έτος εκπίπτουν σε ποσοστό 40% από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.
 
Το μέτρο αυτό ισχύει και για δάνεια που θα συναφθούν και μέσα στο 2010, ενώ αν δεν αλλάξει και πάλι ο νόμος η συγκεκριμένη έκπτωση θα ισχύσει ώσπου να εξοφληθεί το δάνειο, δηλαδή για τα επόμενα 15, 20 ή 30 χρόνια. Στους νέους κωδικούς 029-030 πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν από 1ης Ιανουαρίου 2009 ως 31 Δεκεμβρίου 2009.
 
Το ποσό της μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων για ποσό δανείων ως 350.000 ευρώ.
 
Σε ότι αφορά τα τεκμήρια, δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή και όποια αλλαγή μελετά το υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στα έντυπα της Εφορίας το 2011. Τέλος, οι αποδείξεις από εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κομμωτήρια, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κτλ. που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι ισχύουν κανονικά και θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο της Εφορίας προκειμένου να εκπέσει από το εισόδημα ως και το 40% και να μειωθεί ο φόρος ως και 3.200 ευρώ.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε