Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πόθεν έσχες: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ

πόθεν έσχες ΣτΕ
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωησης έξι δικαστικών ενώσεων με τις οποίες στρέφονται κατά της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της για το πόθεν έσχες το προσεχές διάστημα. Οι Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού με την νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Το σκεπτικό του ΣτΕ για το πόθεν έσχες

Παρά μάλιστα το γεγονός ότι οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών προσπάθησαν να “μπλοκάρουν” τη συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα τους λέγοντας ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει αυτό υλοποιηθεί πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δικηγόροι Αθανάσιος Τσεβάς και Γεώργιος Σταμάτης εκπρόσωπησαν τις έξι δικαστικές ενώσεις.Ο κ. Τσεβάς αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση για το κράτος δικαίου και τόνισε ότι εκδόθηκε χωρίς να προβλέπει κάποια προθεσμία για την υποβολή των επίμαχων δηλώσεων.

Από την πλευρά τους οι νομικοί παραστάστες του δημοσίου τόνισαν ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, η οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2649/2017) και επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε το νέο νομοθετικό κείμενο να είναι έτοιμο, μέσα στον επόμενο μήνα. Παράλληλα, επισήμαναν οτι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) ότι πλέον της μνημονιακής υποχρέωσης, πιέζουν για αυτό οι δανειστές, κάτι που έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάος Σακελλαρίου ο οποίος είπε: «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα».

Ακόμη, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι δικαστές μετά την δημοσίευση της νέας υπουργική απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπορούσαν χρονικά να υποβάλλουν τις δηλώσεις, αφού ήδη θα έπρεπε να είχαν κάνει την αναγκαία προετοιμασία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις