Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Πού ψηφίζω για το β’ γύρο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

Πού ψηφίζω για το β’ γύρο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

Μια και σήμερα για τον επαναληπτικό γύρο στις δημοτικές εκλογές 2023 και στις περιφερειακές εκλογές 2023, οι πολίτες των οποίων επιστρέψουν την Κυριακή (15.102.2023) στις κάλπες για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες.

Έξι περιφέρειες και 85 δήμοι δεν έχουν κριθεί και η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα κρίνει τα πάντα.

Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 43%. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και η θητεία τους θα έχει πενταετή διάρκεια.

Ενόψει του β’ γύρου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όποιος πολίτης θέλει να μάθει που ψηφίζει, μπορεί να το κάνει με δυο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να μπει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις». Και ο δεύτερος να επικοινωνήσει με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00.

Έτσι, οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», οι πολίτες με ένα κλικ μπορούν να μάθουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή. Χρειάζεται να συμπληρώσουν το όνομα και το επώνυμό τους, τα δυο πρώτα γράμματα από το πατρώνυμο και τη χρονολογία γέννησης.

Στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα πάνε μόνο οι πολίτες των δήμων και των περιφερειών όπου κανείς από τους υποψήφιους δεν πήρε ποσοστό άνω του 43%.

Δείτε τα αποτελέσματα του α’ γύρου στους δήμους της χώρας 

Δείτε τα αποτελέσματα του α’ γύρου στις περιφέρειες της χώρας 

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς ψηφίζουμε;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις