Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Που ψηφίζω σε Δημοτικές εκλογές και Περιφερειακές εκλογές – Που είναι το εκλογικό κέντρο, πόσους σταυρούς βάζω

Που ψηφίζω σε Δημοτικές εκλογές και Περιφερειακές εκλογές – Που είναι το εκλογικό κέντρο, πόσους σταυρούς βάζω

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ – ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΩ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Τι ισχύει με τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές 2023 και στις περιφερειακές εκλογές 2023

Οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές 2023 και περιφερειακές εκλογές 2023 άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα.

Για να μάθετε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στο site του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις».

Στην ειδική αυτή εφαρμογή, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία:
Επώνυμο (Ολογράφως)
Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Έτος γέννησης (4 ψηφία).

Για την διευκόλυνση των εκλογέων στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν και με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δημοτικές εκλογές – Περοιφερειακές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να ψηφίσετε πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα (ψηφιακή ή φυσική) ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που να έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές.

Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις