Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Που ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023 και πότε κλείνουν τα σχολεία

Που ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023 και πότε κλείνουν τα σχολεία

Εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και των περιφερειακών εκλογών, με σκοπό την ανάδειξη των αιρετών σε δήμους και περιφέρειες. Ο δεύτερος γύρος, σε όποιο Δήμο ή Περιφέρεια χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 29023, και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 δεν θα λειτουργήσοουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που σε Δήμο ή Περιφέρεια θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις