Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Πού ψηφίζω στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πού ψηφίζω στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Με λίγα… κλικ μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε στις δημοτικές εκλογές 2023 και τις περιφερειακές εκλογές 2023.

Στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει η ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» για όσους θέλουν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο όπου θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται σήμερα (08.10.2023).

Οι εκλογείς μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00.

Στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, για να μάθει κανείς που ψηφίζει, απαιτούνται όνομα και επώνυμο, τα δυο πρώτα ψηφία από το όνομα πατρός και η χρονολογία γέννησης.

Στο εκλογικό κέντρο μπορείτε να ψηφίσετε με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αν στις βουλευτικές εκλογές ψηφίσατε ως ετεροδημότης σε εκλογικό τμήμα κοντά στην περιοχή όπου κατοικείτε ή σε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού, κρατουμένων ή ναυτικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Είμαι πολίτης άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να ψηφίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις