Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δημοψήφισμα: Που ψηφίζω – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δημοψήφισμα: Που ψηφίζω – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όσα πρέπει να γνωρίζετε: Δημοψήφισμα 2015Που ψηφιζωΑποτελέσματα Δημοψηφίσματος : H αντίστροφη μέτρηση για το αυριανό δημοψήφισμα έχει ξεκινήσει , καθώς οι πολίτες θα προσέλθουν από αύριο στις 07.00 στις κάλπες για να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους

Παράλληλα, με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500.
Μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο όπου υπηρετούν θα ψηφίσουν την Κυριακή (5/7) οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Διαβάστε εδώ τα πάντα για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜAΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τα CAPITAL CONTROLS
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τις ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Δες εδώ την εφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ
Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.
Οι πολίτες αφού βρουν το εκλογικό τμήμα (το ίδιο με αυτό στο οποίο είχαν ψηφίσει κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2015), πρέπει να προσέλθουν σε αυτό έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγηση ή τέλος, το ατομικό βιβλιάριο υγεία (γίνονται δεκτά όλων των ασφαλιστικών ταμείων).
Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Τμημάτων, εν όψει του δημοψηφίσματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Εκπτώσεις στα εισιτήρια έως και 50% περιμένουν τους πολίτες που επιθυμούν να φτάσουν στον τόπο όπου ψηφίζουν, με τρένο, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με πλοίο.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν από 1 έως 6 Ιουλίου.
Στα ΚΤΕΛ ισχύει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος.
Εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 50% συμφώνησαν να προσφέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όσους ταξιδέψουν με πλοίο, για το δημοψήφισμα, έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Ανοιχτά θα είναι τα διόδια ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους. Την Κυριακή δωρεάν θα είναι η διέλευση και από τα διόδια της Αττικής οδού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε