Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Πράσινο” φως για την αξιοποίηση ακινήτου “φιλέτου” στην Κέρκυρα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

«Ναι» ειπε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αξιοποίηση-πώληση της έκτασης των 77.019 τ.μ. του ιστορικού Castello Bibelli το οποίο βρίσκεται μέσα σε προνομιακή θέση φιλέτο της Κέρκυρας και ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με την απόφαση αυτή δίδεται το πράσινο φως για την επανακήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος αρχικά κρίθηκε άκαρπος.

Το ιστορικό πάνω από ένα αιώνα Castello Bibelli (ή Bibelli) βρίσκεται σε κατάφυτη λοφώδη έκταση, απέχει 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και 16 από το αεροδρόμιο του νησιού των Φαιάκων, ενώ απέχει 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρουσα για ανάπτυξη οικιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.

Το 1900 στην συνολική έκταση των 83.844 τ.μ. κατασκευάστηκε από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι το κτίριο Castello Bibelliπου αποτελείται από δύο πύργους (1.968 τ.μ.) και κτίριο βοηθητικών χώρων 1.047 τ.μ. Στην συνέχεια το επίμαχο κτίριο παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ακόμη στην γνωμοδότησή τους ότι το εν λόγω διάταγμα είναι νόμιμο, παρά το ότι «δεν υφίσταται επί του παρόντος Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό»

Το διάστημα 1960-1970 στην ίδια περιοχή κατασκευάστηκε το τριώροφο Castelleto (810 τ.μ.) το οποίο και αυτό παραχωρήθηκε το 1972 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το 2009 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τόσο το Castello Bibelli, όσο και Castelleto μαζί με τους βοηθητικούς χώρους τους χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στην συνέχεια το 2013 η έκταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΥΠΕΔ.

Ακολούθησε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κατάθεση για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για «την έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με την ονομασία Castello Bibelli στην περιοχή Κάτω Κορακιανά του Δήμου Κέρκυρας».

Η προς έγκριση έκταση του ΕΣΧΑΔΑ ανέρχεται στα 77.019 τ.μ., καθώς εξαιρείται η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται η επίμαχη έκταση ως περιοχή τουρισμού-αναψυχής, παραθεριστικού-τουριστικού χωρίου, ενώ η κάλυψη της έκτασης ορίζεται σε 15% και προβλέπεται ζώνη προστασίας 100 μέτρων περιμετρικά του CastelloBibelli και 30 μέτρων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ακόμη, στην επίμαχη περιοχή, αναφέρει το ΣτΕ, «επιδιώκεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως με την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους».

Τώρα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη με την υπ΄ αριθμ. 70/2017 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε