Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Προειδοποίηση «φωτιά»: “Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο”

Προειδοποίηση «φωτιά»: “Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο”

Πανηγύρια, γλέντια, συνωστισμός σε μπαρ, χαλάρωση. Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες προκαλεί ανησυχία και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς προειδοποίησε πως αν συνεχίσουμε έτσι, τότε το δεύτερο κύμα δεν θα έρθει το φθινόπωρο αλλά νωρίτερα.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού», είπε ο Μάριος Λαζανάς μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (10.07.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Δεν απέκλεισε επίσης τα τοπικά lockdowns στα νησιά. «Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», αναρωτήθηκε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Clikc4more «Πορτοκαλί» συναγερμός στο Μαξίμου για τον κορονοϊό – Ποια μέτρα εξετάζονται

Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».

«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», τόνισε ο Μάριος Λαζανάς.

Click4more Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη! Πού εντοπίζονται τα 50 του 24ώρου

Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα. Εξέφρασε την αντίθεσή του με τα πανηγύρια, σημειώνοντας ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της υποχρεωτικής χρήστης μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια, τόνισε πως δεν τον βρίσκει σύμφωνο η απελευθέρωση αυτή.

«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», σημείωσε με νόημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις