weather-icon °C AΘΗΝΑ

Προειδοποίηση: Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε πριν οδηγήσετε στο κρύο – Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί

Προειδοποίηση: Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε πριν οδηγήσετε στο κρύο – Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς ο χιονιάς έκανε αισθητή την… παρουσία του. Η πυκνή χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές της χώρας έχουν οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους οδηγούς πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες, πριν μπουν στο αυτοκίνητρό τους για να μετακινηθούν αυτές τις μέρες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι οι οδηγοί, καθώς πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ σε άλλους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η οδήγηση, και επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων. Η πρόγνωση καιρού, μάλιστα, για τις επόμενες ώρες, δείχνει ότι η κακοκαιρία δεν θα υποχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, έχει γίνει viral, μία ανάρτηση της Πολιτικής Προστασίας Αττικής, που μας προειδοποιεί να χτυπάμε το καπό του αυτοκινήτου μας πριν το οδηγήσουμε στο κρύο, καθώς κάτω από αυτό βρίσκουν συνήθως καταφύγιο οι τετράποδοι, άστεγοι, φίλοι μας.

Δείτε ποιοί δρόμοι είναι τώρα κλειστοί

dromoi-kleistoi-1900

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, πριν αποφασίσετε να οδηγήσετε στο κρύο και με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση. Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ.

Συμβουλές για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.  Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς. Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.

Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

#TAGS MM