Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Προκάλεσαν και… φεύγουν τα τουρκικά πλοία – Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Καστελόριζο

Προκάλεσαν και… φεύγουν τα τουρκικά πλοία – Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Καστελόριζο

Μέρος των ναυτικών δυνάμεων που είχε στείλει η Τουρκία νότια από το Καστελόριζο, επιστρέφουν στη βάση τους. Παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις αφού η προκλητική NAVTEX έχει ισχύ έως 2 Αυγούστου.

Αφού προκάλεσαν, αφού εμφανίστηκαν εκεί όπου δεν… έπρεπε, αφού εξέδωσαν NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή νότια από το Καστελόριζο, τώρα σιγά σιγά αποχωρούν. 

Μέρος των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες μέρες νότια από το Καστελόριζο, ξεκίνησε να αποχωρεί, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Πενταγώνου το απόγευμα του Σαββάτου (25.07.2020).

Click4more Νέο παραλήρημα… μεγαλομανίας και απειλών Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις

Οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι το 1/3 των τουρκικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, αποχώρησαν και επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

Το γεγονός εκτιμάται από πηγές του Πενταγώνου ως στάση αποκλιμάκωσης, αφού οι μονάδες που αποχωρούν είναι όλων των τύπων, δηλαδή και υποβρύχια και φρεγάτες. 

Οι υπόλοιπες τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, όπως άλλωστε και οι ελληνικές δυνάμεις, που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων. 

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος που ήθελε να στείλει στην περιοχή η Τουρκία και γι’ αυτό εξέδωσε την προκλητική NAVTEX, παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. 

Απειλές Ερντογάν 

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης και της μερικής αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή νότια του Καστελορίζου έρχεται μια μέρα μετά το σόου Ερντογάν και την πρώτη φορά που η Αγιά Σοφιά λειτούργησε ως τζαμί ύστερα από 86 χρόνια. 

Click4more Figaro: Ο Ερντογάν υλοποιεί το ισλαμο-εθνικιστικό του όνειρο! Επίδειξη δύναμης η Αγιά Σοφιά

Αφού έκανε το κομμάτι του (σ.σ. ηγήθηκε της τελετής και διάβασε απόσπασμα από το κοράνι) ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε όσους μιλούν (δεν κατονόμασε ποιους εννοεί) κατά της Τουρκίας είτε να βγούν στο πεδίο είτε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις!

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», είπε σε ομιλία του σε εγκαίνιά δρόμου στην Αμασία.

Του Κώστα Αλατζά / Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις