Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Προνόμια για εμβολιασμένους… ante portas – Σκέψεις ακόμη και για λοταρία και δώρα

Προνόμια για εμβολιασμένους… ante portas – Σκέψεις ακόμη και για λοταρία και δώρα

«Κάντε λίγη υπομονή». Με αυτή τη φράση να απαντώντας σε ερώτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις. Οι οποίες ίσως γίνουν τη Δευτέρα (28.06.2021) ίσως ακόμη και με ένα διάγγελμα. Λοταρία, ποιο ελεύθερη μετακίνηση ακόμη… λοταρία για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Σκέψεις και για κατάργηση των self test

Η Δευτέρα, άλλωστε, είναι μια (ακόμη) μέρα άρσης μέτρων αφού από τις 28 Ιουνίου αποχαιρετούμε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.σ. 01:30 με 05:00) και οι εργαζόμενοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν υποχρεούνται σε self test. Προ των πυλών, όμως, είναι κι άλλα προνόμια για όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που εδώ και μερικά 24ωρα, με κάθε τρόπο, διαμηνύει ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως έως τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή αυτή θα έχει επικρατήσει και γι’ αυτό «τρέχει» η συζήτηση για κίνητρα ώστε κάποιος να εμβολιαστεί. Και προνόμια αν το έχει κάνει, μοιραία.

Η μετάλλαξη Δέλτα «στοχοποιεί» κυρίως νέους και ανεμβολίαστους. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση άμεσα να κάνει νέες ανακοινώσεις για τα κίνητρα που θα δοθούν στους εμβολιασμένους. Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα από τον πρωθυπουργό.

Με κάποια κίνητρα ήδη να ισχύουν, όπως η απαλλαγή από self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, η απαλλαγή από καραντίνα σε περίπτωση επαφής με κρούσμα, η μετακίνηση στα νησιά μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εκείνο που αναμένεται από τη Δευτέρα είναι τα… νέα κίνητρα. Ή προνόμια. Ή ελευθερίες. Όπως επιλέξει κανείς να τα ονομάσει τέλος πάντων.  

Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει οριστικά, αυτό αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ανάμεσα στα προνόμια για τους εμβολιασμένους που εξετάζονται είναι ακόμη και… λοταρία με δώρα.

Στο τραπέζι είναι:

Αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αυτομάτως αποκλείει από πολλούς χώρους τους μη εμβολιασμένους.

Η συμμετοχή σε μη εμβολιασμένους σε μαζικές δραστηριότητες –όπως συναυλίες– μόνο με την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους.

Ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ) να γίνεται κάποιου είδους λοταρία ή «δώρο» που θα αφορά τους νέους.

Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας.

Όπως αναφέρει, επίσης, το δημοσίευμα η κυβέρνηση θέλει σιγά σιγά να σταματήσουν τα self test, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός έχει ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες και σταδιακά να αντικατασταθούν από τα rapid και τα μοριακά που είναι πιο αξιόπιστα, καθώς το self test αποτέλεσε ένα πρώιμο εργαλείο για να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Τώρα πλέον δεν βρισκόμαστε στην ίδια φάση.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται στους εργαζομένους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο να είναι υποχρεωτική η διενέργεια μία ή δύο φορές την εβδομάδα rapid test.

Γεωργιάδης: Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν αλλά…

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το χειμώνα θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε κλειστούς χώρους είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί του Σαββάτου (26.06.2021) στο MEGA.

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στον κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις