Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Προσφυγικό: Πρεμιέρα της συμφωνίας με νέα τραγωδία! 48.141 οι πρόσφυγες στη χώρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 48.141 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ ως τις 7.30 το πρωί σημειώθηκαν 875 νέες αφίξεις. Η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από ένα νέο μοιραίο περιστατικό, αφού δύο μικρά κορίτσια, μόλις ενός και δύο ετών βρήκαν τραγικό θάνατο ανοιχτά της νήσου Ρω.

Πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό σήμερα και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσο τα όσα προβλέπονται μπορούν και να εφαρμοστούν. Η πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας, πάντως, σημαδεύτηκε από ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό, αφού δύο κοριτσάκια πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου

Η τελευταία επίσημη καταμέτρηση των προσφυγικών ροών δείχνει πως 48.141 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (25.994), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (12.000), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.855) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.500).

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 7.316, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.181 άτομα και τη Χίο 1.870, στην Αττική 13.010, εκ των οποίων 4.370 στο λιμάνι του Πειραιά και στην κεντρική Ελλάδα 1.821, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, και τη Λάρισα.

Στην Ελευσίνα το tera jet με 1.169 πρόσφυγες

Παράλληλα, στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το πρωί το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1169 μετανάστες και πρόσφυγες.

Όλοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Xθες βράδυ 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

Παράλληλα, στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσουν, περίπου στις 8 το απόγευμα, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” μεταφέρει 1.453 άτομα από τη Μυτιλήνη και το “Blue Star Patmos” 635 από τη Χίο.

Αρχικά το “Ελευθέριος Βενιζέλος” που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματίσει το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Καβάλας ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μόλις αποβιβαστούν αναμένεται να οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Έφυγε από τη Μυτιλήνη το “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Στο μεταξύ και σύμφωνα με το lesvosnews.net, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Eλευθέριος Βενιζέλος” αναχώρησε λίγο μετά τις 13:30, σήμερα Κυριακή 20/03/2016, από τη Μυτιλήνη με προορισμό την Καβάλα. Το πλοίο μεταφέρει 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ να σημειώσουμε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αναχώρηση, πρώτον διότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων με πλάστά έγγραφα και δεύτερον επειδή υπήρξε άρνηση από πρόσφυγες σε Καρά Τεπέ και Μόρια στο να εκδώσουν εισιτηρία και να μεταφερθούν στην Καβάλα.

Το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα επιστρέψει ξανά στη Μυτιλήνη και θα εκτελέσει νέο δρομολόγιο προς Καβάλα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα θέμα υγειονομικής “βόμβας” στις περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες

«Υγειονομικά ελεγχόμενη» χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής».

«Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής “βόμβας”», δηλώνει κατηγορηματικά και προσθέτει: «Τα σποραδικά κρούσματα που εμφανίζονται είναι αναμενόμενα και στατιστικά».

Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με «ξεχασμένα νοσήματα», καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει «απλώσει» δίχτυ προστασίας και έχει σημαντική εποπτεία.

Επίσης, αναφέρει ότι η αλληλεγγύη πολιτών και φορέων έχει καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων για την κάλυψη των προσφύγων και επισημαίνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ προσλαμβάνει ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για να αντιμετωπίσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, «με τον πλέον σύγχρονο αλλά και ενδεδειγμένο τρόπο από την άποψη της υγείας και της περίθαλψης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε