Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Προσωπικός γιατρός: Αντιδράσεις εντός και εκτός ΕΣΥ για τις αμοιβές – Ζητούν απόσυρση των προτάσεων Αγαπηδάκη

Προσωπικός γιατρός: Αντιδράσεις εντός και εκτός ΕΣΥ για τις αμοιβές – Ζητούν απόσυρση των προτάσεων Αγαπηδάκη

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον χώρο της Υγείας μετά τα όσα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για τον επαναπατρισμό γιατρών από το εξωτερικό αλλά και οι αμοιβές των γιατρών υπαίθρου. Το παράδοξο είναι πως το Υπουργείο Υγείας σε μια υπόθεση σοβαρή που απαιτεί συναινέσεις – όπως είναι αυτή της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) – δείχνει να μην έχει συμμάχους.

Το νομοσχέδιο που επιθυμεί να φέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έως τα τέλη του έτους στη Βουλή, δεν στηρίζεται ούτε από τους γιατρούς του δημόσιου, αλλά ούτε και από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Αμφότεροι υποστηρίζουν, πως η νέα μισθολογική κλίμακα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με σκοπό να δώσει κίνητρα στους έλληνες γιατρούς του εξωτερικού να επαναπατριστούν, αλλά και στους γιατρούς υπαίθρου να γίνουν προσωπικοί γιατροί και να παραμένουν στο σύστημα, αναμένεται να προκαλέσουν “στρεβλώσεις” και να δημιουργήσουν ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.

Γιατροί του ΕΣΥ: Σκληρές δηλώσεις και ανακοινώσεις

Σκληρή ανακοίνωση ανάρτησαν στην ιστοσελίδα ygeianet.gr οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ από την παράταξη “Μέτωπο”.

“Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε πως για να επαναπατριστούν οι Γενικοί Γιατροί και οι Παθολόγοι από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία θα έχουν ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση. Δεν εξήγησε τον τρόπο που μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το θαύμα, όμως ένα είναι σίγουρο: κανείς παθολόγους δε θα δηλώνει πλέον υποψηφιότητα σε προκηρύξεις θέσεων πριν μεταναστεύσει σε Κύπρο και Μ. Βρετανία, ώστε να επαναπατριστεί και να γίνει σύντομα.. εκατομμυριούχος”, σημειώνουν.

Ως προς τις αμοιβές των γιατρών υπαίθρου (αγροτικού), οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν πως δεν είναι δυνατόν ένας νέος ειδικευόμενος που δεν έχει λάβει ειδικότητα να έχει υψηλότερες αποδοχές από τον Διευθυντή με θητεία πάνω από 35 χρόνια στο ΕΣΥ.

“Αν μετά την υποχρεωτική 12μηνη θητεία οι αγροτικοί γιατροί επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, «θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται». Τουτέστιν, ο νέος ειδικευόμενος θα έχει υψηλότερες αποδοχές από τον Διευθυντή του, τους Επιμελητές του και τους συνειδικευόμενους. Χλιδή!”, τονίζουν οι γιατροί του Μετώπου.

Εντονότερη ήταν η αντίδραση για τον επαναπατρισμό γιατρών από την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι θα έχουν ετήσιες απολαβές από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ και μειωμένη φορολόγηση.

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε τις αλλαγές «εξευτελιστικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ» και τονίζει πως η αύξηση 10% που δόθηκε πρόσφατα στους γιατρούς του ΕΣΥ στην πραγματικότητα είναι 5%, αφού οι αμοιβές τους φορολογούνται.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) ετοιμάζουν σκληρή απάντηση με κινητοποιήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν, ίσως και εντός της ημέρας.

Ιδιώτες γιατροί για αμοιβές προσωπικών γιατρών: “Κακής έμπνευσης κίνητρο”

Δεν είναι, όμως, ηπιότερη η αντίδραση των ιδιωτών γιατρών. Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όσο και οι Ιατρικές Ενώσεις των παθολόγων και γενικών γιατρών, τάσσονται απέναντι.

Η ηπιότερη αντίδραση ήταν ομολογουμένως αυτή της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Φραγκούλης δήλωσε πως είναι σημαντικό βήμα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει επιτέλους την χρησιμότητα των γενικών γιατρών στο σύστημα, όμως, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές οι οικονομικές απολαβές τους και σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τις αμοιβές στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, αναγνωρίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των υπολοίπων Προσωπικών Γιατρών, για το ίδιο έργο.

“Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή “golden hello”, όπως εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες- ένα πάγιο ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην αρχή για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή”, προτείνει ο κ. Φραγκούλης.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο iatropedia.gr ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με την καθιέρωση «προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας», δηλαδή την “υποχρεωτική” φύση του εγχειρήματος και τον εξαναγκασμό των γιατρών αμέσως μετά την αποφοίτησή τους να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

“Οι προσεγγίσεις οι “υποχρεωτικές” πρέπει να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι, ότι είναι ένας πολύ κακός δρόμος και τρόπος επίλυσης και δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, σημειώνει.

Αναφερόμενα στις οικονομικές απολαβές των αγροτικών – προσωπικών γιατρών τα μέλη της Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος κάνουν λόγο για “κακής έμπνευσης κίνητρο”.

Δηλώνουν δε πως οποιοδήποτε συζήτηση με το Υπουργείο Υγείας για την λύση όλων αυτών των προβλημάτων, απαιτεί την απόσυρση όλων των προτάσεων οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις