Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό ο «σερίφης» του Έβρου – Όλη η απολογία του στο newsit.gr

Προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό ο «σερίφης» του Έβρου – Όλη η απολογία του στο newsit.gr

Να του βάλουν βραχιολάκι ζήτησε ο «σερίφης» του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να εξαφανιστεί, ενώ στην απολογία του είπε ότι «φυλάκισε» στο τρέιλερ τους 13 μετανάστες, γιατί φοβήθηκε ότι θα του επιτεθούν.

Τελικά, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (25.08.2023), μετά την απολογία του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα και -όπως τονίζει στο newsit.gr- ο συνήγορος του κ. Βασίλειος Δεμίρης, ο εντολέας του θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να λυθεί η διαφωνία από το Συμβούλιο».

Ο δικηγόρος του «σερίφη» του Έβρου, Βασίλειος Δεμίρης

Το newsit.gr, παρουσιάζει όλη την απολογία του «σερίφη του Έβρου». Αξίζει να επισημανθεί, ότι στις καταθέσεις τους στον ανακριτή οι μετανάστες, υποστήριξαν ότι ο «σερίφης», οπλοφορούσε, πυροβόλησε με την καραμπίνα στον αέρα, τους ξεγύμνωσε και τους έδειρε. Ο ίδιος βέβαια, αρνείται όλα όσα του προσάπτουν, υποστηρίζοντας πως αυτά δεν τα είπαν στις προανακριτικές τους καταθέσεις, ούτε ζήτησαν να εξεταστούν από ιατροδικαστή.

Σε ό,τι αφορά, δε, στο σκηνικό της «φυλάκισης» των μεταναστών στο τρέιλερ – «κρατητήριο», αλλά και το βίντεο που τράβηξε και ανέβασε στα social media, στο οποίο εκφράζεται με χυδαίο και ακραία ρατσιστικό τρόπο για τους μετανάστες, υβρίζοντας και αποκαλώντας τους «κομμάτια», προκαλώντας αποστροφή και την κοινή λογική, ο 45χρονος υποστήριξε πως το έκανε για να εκφράσει δημοσίως την αγανάκτηση του!

Όλη η απολογία του «σερίφη» του Έβρου

Στην απολογία του στον ανακριτή, ο 45χρονος «πολιτοφύλακας» της Αλεξανδρούπολης που έδρασε ως «κυνηγός κεφαλών», ξεκίνησε αναφερόμενος στο συμβάν.

«Την 23η-08-2023 και μετά τις 17.30 μ.μ. κινούμουν πίσω από τη Λ. Μάκρης στο ύψος του Lidl, με το αυτοκίνητό μου και το τρέιλερ, με το οποίο προηγουμένως κουβάλησα κάποια πράγματα, ώστε να τα εναποθέσω σε ασφαλές σημείο στην αποθήκη μου. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την επιχείρηση μου, εντόπισα ομάδα δεκατριών ατόμων οι οποίοι ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και επιχειρούσαν να του βάλουν φωτιά.

Το αντικείμενο αυτό -όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων- αποτελούνταν από δύο λάστιχα το ένα πάνω στο άλλο, παραγεμισμένα με πισσαρισμένα ξερά σανίδια και στη μέση υπήρχε μία τρύπα, στο κέντρο της οποίας υπήρχε μια μπάλα με αφρολέξ, προκείμενου να εισχωρήσει το εύφλεκτο υλικό. Εξαιτίας της κατάστασης με τις πυρκαγιές που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη , ήμασταν όλοι σε επιφυλακή και ιδιαίτερα επαγρυπνημένοι μήπως ξεσπάσει φωτιά πλησίον μας και χρειαστεί να εκκενώσουμε τα σπίτια μας.

Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών, ηλικίας 22 ετών, 19 ετών, 15 ετών και 6 ετών. Διαμένουμε μαζί με την σύζυγό μου και τα τέσσερα τέκνα μου σε διαμέρισμα πάνω από την οικογενειακή μας επιχείρηση και σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τον τόπο που εκτυλίχθηκε το συμβάν. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένα , όταν εντόπισα την ομάδα των δεκατριών να επιχειρεί να βάλει φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και δη δίπλα στο σπίτι και στην επιχείρηση μας, φοβήθηκα πρωτίστως για τις ζωές και την σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων μου και φυσικά για την περιουσία μας. Σημειωτέον ότι σε πολύ κοντινή απόσταση περί τα 50μετρα από το σημείο αυτό, βρίσκεται πρατήριο υγρών καυσίμων. Άμεσα κάλεσα την αστυνομία και ζήτησα συνδρομή των ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στο σημείο.

Πρώτοι κατέφτασαν δυο άτομα. Μόλις οι δεκατρείς τους είδαν, έγιναν επιθετικοί και κάποιοι πήγαν να τραπούν σε φυγή. Τότε τους ζητήσαμε να πετάξουν ότι είχαν στα χέρια και τους φωνάξαμε με έντονο ύφος «STOP. POLICE IS COMING». Καλέσαμε ξανά την αστυνομία και ζητήσαμε την άμεση επέμβαση τους. Φοβούμενοι μην μας επιτεθούν καθώς ήταν πολυάριθμοι , τους περιορίσαμε εντός του τρέιλερ και αναμέναμε την αστυνομία να καταφτάσει στο σημείο.

Το βίντεο της ντροπής

Σε ό,τι έχει να κάνει με το βίντεο της ντροπής, υποστήριξε πως: «Όντας αγανακτισμένος με το θέαμα που αντίκρυσα λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι και την οικογένεια μου, και μάλιστα τη στιγμή που δεκάδες εστίες φωτιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κατέκαιγαν σπίτια και περιουσίες, ανήρτησα εκφράζοντας δημόσια την αγανάκτηση μου ένα βίντεο που σε καμία περίπτωση δεν με αντιπροσωπεύει και δεν συνάδει με την πορεία της ζωής μου», ενώ για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς «κομμάτια» επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα ήρθα πριν τριάντα χρόνια ως μετανάστης και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι αυτοί.

Προέβην σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όχι λόγω της καταγωγής τους αλλά λόγω της αξιόποινης πράξης που αποπειράθηκαν να τελέσουν. Το ίδιο θα έκανα σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η ομάδα αυτή προερχόταν από την Αλβανία ή από άλλη χώρα της Ευρώπης, ακόμα και αν επρόκειτο για κάποιον συμπολίτη μου , φίλο ή συγγενή.

Ο αδόκιμος χαρακτηρισμός «κομμάτια» απευθυνόταν σε οποιονδήποτε ήταν έτοιμος να προξενήσει τόσο κακό σε άλλους ανθρώπους. Το όλο περιστατικό διήρκησε 10-15 λεπτά, μέχρι δηλαδή το χρονικό σημείο στο οποίο κατέφτασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι και τους παρέλαβαν. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν κινήσαμε το όχημα καθόλου, δώσαμε πόσιμο νερό σε όλους και τραβήξαμε με τα κινητά μας ένα άλλο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν η αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή. Όταν ήρθε στο σημείο η αστυνομία τους παρέλαβε στην κατάσταση ακριβώς όπως τους είχαμε βρει πριν δεκαπέντε λεπτά».

Πυροβολισμοί, ξεγύμνωμα και ξύλο

Για τις κατηγορίες περί ξεγυμνώματος και ξυλοδαρμού των 13 μεταναστών ανέφερε τα εξής: «Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι έφερα μαζί μου οπλισμό και ότι πυροβόλησα κιόλας στον αέρα εντός κατοικημένης περιοχής όπως ψευδώς αναφέρεται στις από 24-08-2023 ένορκες καταθέσεις μερικών εξ’ αυτών, κατόπιν δηλαδή της άσκησης ποινικής διώξεως σε βάρος τους ενώ κατά την στιγμή της σύλληψης τους στις 22-08-2023 δεν ανέφεραν τίποτα, όπως και στις προανακριτικές καταθέσεις τους. Ουδέν επίσης ανέφεραν στους αστυνομικούς στις 22-08-23 περί της δήθεν σωματικής τους κακοποίησης με χτυπήματα που δέχθηκαν από εμάς με μεταλλικά αντικείμενα και την καραμπίνα, καθώς και περί της δήθεν προσβλητικής και εξευτελιστικής συμπεριφοράς μας προς αυτούς με την αφαίρεση των ενδυμάτων τους.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προέκυψαν το πρώτον κατόπιν της άσκησης ποινικής διώξεως τους σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τους και απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ούτε στις καταθέσεις των αστυνομικών αναφέρεται κάτι που να επιβεβαιώνει τα όσα εκ των υστέρων φαντάστηκαν, ούτε αιτήθηκαν την εξέταση τους από ιατροδικαστή που θα αποτελούσε τρανή απόδειξη των λεγομένων τους άλλα ούτε σε κάθε περίπτωση ζήτησαν την μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Αν ίσχυαν πράγματι οι ισχυρισμοί τους, οι αστυνομικοί θα έρχονταν αντιμέτωποι με εικόνα γυμνών κακοποιημένων ανθρώπων και σε κάθε περίπτωση θα το αποτύπωναν στις καταθέσεις τους. Αφότου παρέλαβαν οι αστυνομικοί τους δράστες και αποχώρησαν από το σημείο επιστέψαμε στις οικίες μας».

Ζήτησε κατ’ οίκον περιορισμό ή «βραχιολάκι»

Τέλος, κλείνοντας την απολογία του, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, αν όμως οι αρχές είχαν διαφορετική άποψη, είπε να τον θέσουν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, γιατί δεν σκοπεύει να φύγει. «Είμαι πατέρας τεσσάρων τέκνων, δύο ενηλίκων και δυο ανηλίκων. Συνεπώς όλα μου τα κοινωνικο-οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και ως εκ τούτο δεν θα πρέπει να με θεωρήσετε ύποπτο φυγής. Επίσης δεν έχω κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνω την φυγή μου ή κατά το παρελθόν υπήρξα φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκα ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής και από την συνδρομή των ανωτέρω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής μου.

Δεν έχω απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοιες πράξεις από τις οποίες να προκύπτει η πιθανότητα πως αν αφεθώ ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξω και άλλα εγκλήματα. Λάβετε δε υπόψη το γεγονός πως και εγώ ως μετανάστης κατέφτασα στην Ελλάδα πριν τριάντα χρόνια και διατηρώ αισθήματα φιλευσπλαχνίας για τους μετανάστες και σε καμία περίπτωση δεν οδηγήθηκα από ρατσιστικά κίνητρα στις πράξεις μου.

Επειδή από την επισκόπηση των ανωτέρω άρθρων προκύπτει πως η προσωρινή κράτηση αποτελεί το έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού το οποίο επιβάλλεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν δεν επαρκούν τα υπόλοιπα ηπιότερα μέτρα που προβλέπει ο νόμος.

Επειδή με την επιβολή της προσωρινής κράτησης σε βάρος μου παραβιάζεται η αρχή της αναγκαιότητας και της απαγόρευσης του υπέρμετρου.

Επειδή η επιβολή περιοριστικών όρων στην περίπτωσή μου κρίνονται επαρκείς για την προώθηση των σκοπών της ποινικής προδικασίας και υπάρχει γνωστή διαμονή μου στη χώρα .

Ζητώ να αφεθώ ελεύθερος, σε κάθε περίπτωση με κατά την κρίση σας όρους , που θα εξασφαλίσουν την παρουσία μου στο δικαστήριο ακόμα και τον κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις