Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2022: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Η Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας, κλπ.

Για φέτος η 1η Μαΐου πέφτει Κυριακή, και έτσι η αργία μεταφέρθηκε την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ την Πρωτομαγιά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: Νέες αποκαλύψεις για τη διπλή δολοφονία – Το τηλεφώνημα του ανιψιού του 68χρονου στον εργοδότη του 22χρονου κατηγορούμενου ως συνεργού
«Δεν έφερε όπλο και δεν πυροβόλησε», λέει ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη του διπλού εγκλήματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ανιψιού του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ
Οι δύο κατηγορούμενοι της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα
Αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με την επιφανειακά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία
Η νέα τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει υψηλής ποιότητας θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικά στάδια, με μεγάλη ακρίβεια και με λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς
istock