Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις, πορείες και… επαναστατική γυμναστική – Όλα όσα έγιναν

Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις, πορείες και… επαναστατική γυμναστική – Όλα όσα έγιναν
Φωτογραφία Eurokinissi

– Μικροεπεισόδια στην Τοσίτσα μετά το τέλος των συγκεντρώσεων – Έκαψαν κάδους
– Χιλιάδες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά
– Λιγοστοί εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
– Με… “τανκς”, συνθήματα και γαρύφαλλα η πορεία του ΠΑΜΕ ως την αμερικανική πρεσβεία
– Γιάνης Βαρουφάκης και Δανάη Στράτου στην πρώτη… γραμμή
– Πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών μετά το θάνατο δυο δημοτικών υπαλλήλων στην Τήνο

Τα συνδικάτα τίμησαν την Πρωτομαγιά με απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Το πρωί το κέντρο ήταν κλειστό, αφού διαφορετικές πορείες έκαναν το ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, σύλλογοι κ.α. Η πιο ογκώδης συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ, που από το Σύνταγμα ξεκίνησε πορεία που ολοκληρώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία.

Λόγω των κινητοποιήσεων για την Πρωτομαγιά, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς.

Λεπτό προς λεπτό οι συγκεντρώσεις στο live blog του newsit.gr

Πρωτομαγιά με στάση σε μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία

Οι απεργίες που έχουν κηρύξει πολλά συνδικάτα με αφορμή την Πρωτομαγιά φέρουν ανατροπές στο πρόγραμμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και όχι μόνο. Σήμερα, 1η Μαΐου, θα είναι ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία.

Οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ο ηλεκτρικός λειτουργεί από τις 8 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία κινούνται από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα είναι και τα πλοία. Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, άρχισε στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου με ώρα λήξης τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Η Πρωτομαγιά στον κόσμο

Οι απαρχές

Το 1886, τα αμερικανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία την 1η Μαΐου –ημέρα της ανανέωσης των συμβολαίων εργασίας– για τη διεκδίκηση του οκταώρου. Περισσότεροι από 300.000 εργάτες εγκαταλείπουν τα εργοστάσιά τους σε όλη τη χώρα.

Στις 3 Μαΐου, επεισόδια ξεσπούν στο Σικάγο, ένα από τα κέντρα της διαμαρτυρίας, όπου πολλοί απεργοί σκοτώνονται από την αστυνομία. Την επομένη, βόμβα εκρήγνυται ανάμεσα στους αστυνομικούς στο τέλος μιας συγκέντρωσης αναρχικών. Η αστυνομία απαντά πυροβολώντας εναντίον του πλήθους. Επτά αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους.

Οκτώ αναρχικοί καταδικάζονται για την επίθεση, τέσσερις από τους οποίους απαγχονίζονται. Αποκαθίστανται από τη δικαιοσύνη το 1893.

Το 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Β’ Διεθνούς αποφασίζει τη διοργάνωση σε μια καθορισμένη ημερομηνία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου 1890, μιας διεθνούς διαδήλωσης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του οκτάωρου και σε ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς του Σικάγου.

Διάφορες ημερομηνίες

Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε 107 χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ολλανδία, το Ισραήλ και οι χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτουν μια ημέρα γιορτής για την εργασία και τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα και το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζουν την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου, η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Καναδάς, τιμούν την ημέρα αυτή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Η Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και ορισμένα κρατίδια της Ινδίας αν και γιορτάζουν την Πρωτομαγιά -σε μια πολύ συγκεκριμένη παραλλαγή το Ιράν- είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες όπου η ημέρα αυτή δεν είναι αργία.

Στη Λιθουανία, το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η ημέρα αργίας μπορεί να αμφισβητηθεί.

Γιορτές και διαδηλώσεις

Στις περισσότερες χώρες την ημέρα αυτή συνδικάτα και κόμματα διοργανώνουν διαδηλώσεις και εορταστικές συγκεντρώσεις.

Στη Φινλανδία, είναι μια ημέρα φοιτητικών γιορτών και οικογενειακών πικνίκ σε ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Στην Ιταλία, μια μεγάλη συναυλία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ρώμη.

Στη Γαλλία, η Πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία για να αγοράσει ο κόσμος άνθη μιγκέ. Στην Αυστρία, γιορτάζεται το δέντρο του Μάη.

Όμως το σύμβολο που μοιράζονται στη γιορτή των εργαζομένων οι περισσότερες χώρες στον κόσμο είναι εκείνο που συνδέεται με τον κομμουνισμό, ιδίως το σφυροδρέπανο και γενικότερα το κόκκινο χρώμα. Το βρίσκουμε στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν, σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, στην ΠΓΔΜ ή ακόμη στην Ονδούρα.

Καταστολή

Στη Μιανμάρ, στη Λιβύη και στη Συρία δεν διοργανώνεται καμία δημόσια διαδήλωση.

Στην Τουρκία, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν, αν και η μέρα αυτή είναι γιορτή, οι διαδηλώσεις συχνά καταστέλλονται από την κυβέρνηση. Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία Ταξίμ, αν και από το 2013 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις εκεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις