Ελλάδα

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο νοσοκομείο Σωτηρία: Τοποθέτησαν νέα βαλβίδα μέσα σε άλλη τεχνητή που είχε ήδη ο ασθενής

Η τοποθέτηση έγινε με μία τεχνική που ονομάζεται BASILICA, κατά την οποία του τοποθετήθηκε βαλβίδα Myval 24,5 mm

Σε μια νέα πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς προχώρησαν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου ο ασθενής υπεβλήθη σε εγχείρηση τοποθέτησης νέας αορτικής βαλβίδας μέσα σε τεχνητή βαλβίδα που ήδη έφερε ένας ασθενής.

Η εμφύτευση δεύτερη τεχνητής βαλβίδας στην καρδιά μέσα στην πρώτη είναι γνωστή ως TAVI-in-TAVI (διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας εντός προϋπάρχουσας TAVI). Εφαρμόζεται όταν υποστεί φθορά ή αποτύχει η προηγούμενη βαλβίδα που έχει τοποθετηθεί σε έναν ασθενή. Ο ασθενής που χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία είχε δεχθεί πριν από 15 χρόνια μία βιοπροσθετική βαλβίδα, η οποία στο μεσοδιάστημα παρουσίασε φθορές (εκφύλιση).

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι η πρώτη φορά που εκτελείται η συγκεκριμένη επέμβαση στην χώρα μας. Η επέμβαση έγινε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 σε έναν 53χρονο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο ασθενής αυτός έχει πολύ επιβαρυμένο ιστορικό. Είχε υποβληθεί δύο φορές σε χειρουργικές επεμβάσεις στον θώρακα και σε εκτεταμένη ακτινοθεραπεία λόγω θυμώματος.

To θύμωμα είναι ένας σπάνιος όγκος, που αρχίζει από τα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα. Ο αδένας αυτός βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του θώρακα.

Ο 53χρονος πάσχει επίσης από οικογενή υπερχοληστερολαιμία (κληρονομική χοληστερίνη) και στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια).

Πριν από 17 έτη, έχοντας κριθεί ως ανεγχείρητος, είχε υποβληθεί σε άλλο νοσοκομείο σε αγγειοπλαστική σε αρτηρίες της καρδιάς (στελέχους και προσθίου κατιόντα).

Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί στένωση που είχε στην αορτική βαλβίδα στην καρδιά του, είχε υποβληθεί προ 15ετίας σε τοποθέτηση αυτοεκπτυσσόμενης βιοπροσθετικής αορτικής βαλβίδας CoreValve 31 mm.

Συνεχή προβλήματα

Πριν από τρεις μήνες, εξάλλου, έπαθε οξύ έμφραγμα και χρειάσθηκε νέα αγγειοπλαστική στον πρόσθιο κατιόντα. Αυτή η αγγειοπλαστική διενεργήθηκε σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο.

Έκτοτε, παρουσίασε υποτροπιάζοντα πνευμονικά οιδήματα και διέτρεχε υψηλό κίνδυνο απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών. Δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης δεν υπήρχε, ενώ επιβαρυντική ήταν η εκφύλιση της αορτικής βαλβίδας του. Έτσι, οι γιατροί της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αποφάσισαν να του τοποθετήσουν νέα βαλβίδα.

Η τοποθέτηση έγινε με μία τεχνική που ονομάζεται BASILICA, κατά την οποία του τοποθετήθηκε βαλβίδα Myval 24,5 mm. Η ιδιαίτερα απαιτητική διακαθετηριακή αντιμετώπιση συνδυάστηκε με άριστο τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, σημειώνει το ΕΚΠΑ.

Πολυπληθής ιατρική ομάδα

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ υπό την διεύθυνση του πρύτανη και καθηγητή Καρδιολογίας Γερασίμου Σιάσου.

Η ομάδα που συμμετείχε και πραγματοποίησε την επέμβαση ήταν οι: Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Καλογεράς, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, Αναστάσιος Μαραθωνίτης, καρδιολόγος επιστημονικός συνεργάτης, Ουρανία Κατσαρού, επιμελήτρια καρδιολόγος και Κάρμεν Μολντοβάν, επικουρική καρδιολόγος.

Σημαντικότατη υπήρξε η συνεισφορά και από το σύνολο του προσωπικού του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με προϊστάμενο τον Βάιο Τζορτζιώτη.

«Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται μεταξύ των 100 καλύτερων Ιατρικών Σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις», δήλωσε ο πρύτανης και καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος.

«Πρόκειται για άλλη μία πρωτοποριακή επέμβαση των επεμβατικών καρδιολόγων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που επιβεβαιώνει το πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επεμβάσεις οι οποίες γίνονταν μόνο σε μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, γίνονται με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μητέρα από την Ελβετία ευχαριστεί τον δήμαρχο Λειψών για τη σωτηρία του γιου της – Ο αγροτικός γιατρός τον διέγνωσε με σακχαρώδη διαβήτη
Η μητέρα έστειλε μια συγκλονιστική επιστολή στον δήμαρχο Λειψών για τον τρόπο που λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην περίπτωση του γιου της
Ο 12χρονος που διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη
Youth Pass 2026: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιους αφορά, ποιες παροχές προβλέπει και σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να αξιοποιηθεί
Έως 15 Μαΐου 2026 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr ή στα ΚΕΠ για οικονομική ενίσχυση, προς ενίσχυση πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών
Two female friends enjoying a movie night, sharing popcorn and laughs, creating a joyful and memorable cinema
Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας «Ράγα SOS» στον σταθμό του μετρό Ομόνοια - Εκτροχιασμός συρμού σε σήραγγα με φωτιά και τραυματίες
Μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισαν να καταφθάνουν ασθενοφόρα, οχήματα του ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ), μηχανές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, περιπολικά και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων
Άσκηση στο μετρό
Καιρός σήμερα: Έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Άνεμοι έως 8 μποφόρ και θερμοκρασία στους 19 βαθμούς
Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις
Βροχή
ΕΛΑΣ: Το βίντεο κατά του εκφοβισμού και το Fiat 500 που «κάνει» bullying σε άλλα περιπολικά – «Είναι βία»
Στο βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατά με λουρί ένα μικρό περιπολικό, μάρκας Fiat 500, το οποίο είναι επιθετικό και κινείται απειλητικά σε βάρος δύο μεγαλύτερων οχημάτων τύπου τζιπ της ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ