Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψευτογιατρός: Έτσι μπορείτε να τον καταλάβετε – Τον ξεσκεπάζετε με ένα κλικ

Ψευτογιατρός: Έτσι μπορείτε να τον καταλάβετε – Τον ξεσκεπάζετε με ένα κλικ
Intime αρχείο

Ο νέος ψευτογιατρός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για θανάτους ασθενών. Πώς, όμως, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν ο γιατρός μας είναι «μαϊμού»!

Ο ψευτογιατρός που δρούσε παράνομα και φέρεται να έστειλε ανθρώπους στον… άλλο κόσμο ίσως δεν είναι ο μόνος. Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έλαβε μέτρα. Δημιούργησε ψηφιακή πλατφόρμα, ενταγμένη στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν όποιον από τους 64.510 πιστοποιημένους και με άδεια άσκησης επαγγέλματος γιατρούς της χώρας επιθυμούν.

Στο ψηφιακό μητρώο του ΠΙΣ οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν το όνομα του γιατρού που τους ενδιαφέρει, την ειδικότητά του, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν ένα πρόσωπο που δηλώνει ότι κατέχει την ιατρική ιδιότητα είναι πράγματι ιατρός.

Αν κάποιος δεν βρίσκεται στη λίστα του ΠΙΣ, δεν είναι νόμιμος γιατρός και ενδέχεται να είναι γιατρός-μαϊμού.

Μπείτε στο Μητρώο όλων των γιατρών της χώρας του ΠΙΣ ΕΔΩ

Ψευτογιατρός: Η πρόσβαση στο μητρώο των γιατρών είναι άμεση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι πρέπει να πράττουν πάντοτε ότι είναι δυνατό προκειμένου να διαφυλαχτούν τα δικαιώματά τους, αλλά και η ορθή πρόσβαση τους στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στο μητρώο των γιατρών είναι άμεση και δεν απαιτεί προηγούμενη εγγραφή.

Παρόμοιες οδηγίες εξέδωσε την Παρασκευή (20.01.2023) και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ψευτογιατρός: Πότε ένας γιατρός είναι «νόμιμος»

Για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να έχει πάρει το πτυχίο ιατρικής και ειδικότητας και στη συνέχεια για να ασκήσει το επάγγελμά του, πρέπει να διαθέτει νόμιμη άδεια ασκήσεων επαγγέλματος. Μέχρι πρόσφατα (πριν από δύο χρόνια) οι άδειες αυτές δίνονταν από τις νομαρχίες, μετά από κατάθεση όλων των διακαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο.

Πλέον, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ύστερα από έλεγχο γνησιότητας του πτυχίου, είτε αυτό είναι από ελληνικό είτε από πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού.

Μάλιστα, ο ΠΙΣ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την έκδοση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο.

Η εγγραφή στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, έπεται των παραπάνω διαδικασιών και είναι υποχρεωτική, τόσο για τους γιατρούς του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Επίσης, και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, διαθέτουν βάση δεδομένων για τα μέλη τους.

Αν κάποιος γιατρός δεν εγγραφεί στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, δεν μπορεί να ασκήσει νομίμως ιατρική, ακόμη και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ωστόσο, γιατροί του δημοσίου ενδέχεται να μην εγγραφούν σε Ιατρικό Σύλλογο, ωστόσο, ενδέχεται να βρεθούν σοβαρά εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο, σε περίπτωση ιατρικού λάθους.

πηγή: Iatropedia.gr / ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις