Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

“Ψήφος εμπιστοσύνης” για την κυβέρνηση Τσίπρα με Λαφαζάνη, Ζωή, Βαρουφάκη να “καραδοκούν”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού μοιάζει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές στη βάση των απαιτήσεων τους, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να αμφισβητείται από κανένα η ηγεμονία Τσίπρα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την στάση της “αριστερής” πτέρυγας του κόμματος που εκλαμβάνει ήδη την ψήφο των πολιτών αν όχι ως εντολή ρήξης, τουλάχιστον ως διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων για να τερματιστεί η “πολιτική λιτότητας”.

Ήδη η “κομμουνιστική τάση” κάνει λόγο για ένα “επαναστατικό γεγονός” ενώ η ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις της “αριστερής πλατφόρμας” του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κεντρικό άρθρο με τίτλο “Θρίαμβος του ΟΧΙ! Νίκης της Ελλάδας και μας νέας ριζοσπαστικής πορείας” τονίζει “…ο ελληνικός λαός ψήφισε ένα μεγαλειώδες «ΟΧΙ» που σημαίνει: Έξοδο από τα μνημόνια. Έξοδο από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επιστροφή στην ελπίδα. Επιστροφή στη Δημοκρατία. Έριξε στην κάλπη ένα ασυμβίβαστο και βροντερό «ΟΧΙ», που σημαίνει «ναι» στην προοπτική για μια καλύτερη ζωή. Που τον καθιστά αφέντη στον τόπο του. Που του ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή μιας ελπιδοφόρας εναλλακτικής πολιτικής εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Που προσφέρει νέες δυνατότητες για να αλλάξει η Ελλάδα”.

Πάντως εκτός του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που κρατά της ηνία της “αριστερής” πτέρυγας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσουν πάραυτα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με σκοπό να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο εσωτερικό γίγνεσθαι του κυβερνώντος κόμματος και στη διαμόρφωση μιας πολιτικής κόντρα σε μνημονιακές λογικές και πολιτικές.

Το 61,31% υπέρ του ΟΧΙ αποτελεί μια ξεκάθαρη “ψήφο εμπιστοσύνης” προς την κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο η πορεία της διαπραγμάτευσης και το πιθανό ενδεχόμενο μιας “επώδυνης” συμφωνίας αναμένεται να κρίνει και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μπορεί να αισθάνονται δικαιωμένοι αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη δύσκολη συνέχεια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε