Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ψυχoλόγος: ένα επάγγελμα με ευρύ ορίζοντα!

Ψυχoλόγος: ένα επάγγελμα με ευρύ ορίζοντα!

Η ψυχολογία είναι η συστηματική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η αξιοποίηση αυτής της γνώσης προς όφελος του ατόμου και της κοινωνίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ως επάγγελμα, περιλαμβάνοντας πολλές υποκατηγορίες, όπως αναπτυξιακή, εκπαιδευτική, συμβουλευτική, κλινική Ψυχολογία, ενώ ένα πανεπιστημιακό πτυχίο Ψυχολογίας δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να εργαστεί είτε ως ανεξάρτητος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Γι’ αυτόν τον ενδιαφέροντα και ευρύ χώρο συζητήσαμε με τον Δρ Κωστάκη, Διοικητικό και Ακαδημαϊκό Διευθυντή του κολλεγίου BCA.

Δρ Κωστάκη, ένας ψυχολόγος ασχολείται με τις διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως νομίζουν πολλοί;

Ασχολείται και με τις διαταραχές. Όμως η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που έχει εφαρμογές στο σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με στόχο την προαγωγή τους. Βοηθάει για παράδειγμα τους γονείς να γίνουν καλύτεροι στον ρόλο τους ή τους ανθρώπους μιας επιχείρησης να γίνουν πιο αποδοτικοί βελτιώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλούς άλλους τομείς, όπως κοινωνικές υπηρεσίες, μάρκετινγκ, πωλήσεις, διαφήμιση και εκπαίδευση.

Τι περιλαμβάνουν οι σπουδές Ψυχολογίας στο BCA;

Το πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς γίνεται σε συνεργασία με το University of West London, είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, τυπική και άτυπη, σε συνηθισμένες, όσο και σε ακραίες περιπτώσεις: το συναίσθημα, τη σκέψη, τα κίνητρα, την αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, τις διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ ατόμων, τις διαταραχές της συμπεριφοράς και την ψυχοπαθολογία.

Χρειάζεται «ταλέντο» για να σπουδάσει κάποιος Ψυχολογία;

Όπως σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, το να υπάρχει φυσική ροπή βοηθάει. Πρέπει επίσης ο χαρακτήρας του ανθρώπου που θα κάνει καριέρα ως ψυχολόγος να είναι συμβατός με τις απαιτήσεις και τη δεοντολογία του επαγγέλματος: να είναι εχέμυθος και να τηρεί το απόρρητο, να έχει επικοινωνιακή ικανότητα, συναισθηματική ισορροπία, υπομονή, ψυχραιμία, αμεροληψία, πραότητα, αντικειμενικότητα και ενσυναίσθηση. Αλλά και αυτές είναι ιδιότητες στις οποίες ασκούνται οι φοιτητές μας καθώς συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών τους. Η μελέτη, για παράδειγμα, των πολλών οπτικών γωνιών που υπάρχουν για να ερμηνευθεί μια συμπεριφορά, οδηγεί νομοτελειακά στην αντικειμενικότητα. Οι φοιτητές του BSc in Psychology Studies εκπαιδεύονται στην επιστημονική μέθοδο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ενώ παράλληλα οξύνουν την κριτική τους ικανότητα εφαρμόζοντας διάφορα ψυχολογικά «μοντέλα» για την επίλυση προβλημάτων.

Αν θέλει κάποιος να συνεχίσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ποιες επιλογές υπάρχουν;

Πολλές: κλινική ψυχολογία, συμβουλευτική ψυχολογία, ιατροδικαστική ψυχολογία, ψυχική υγεία, εκπαιδευτική ψυχολογία, αναπτυξιακή ψυχολογία, επαγγελματικός προσανατολισμός, νευροψυχολογία κ.ά. Το BCA προσφέρει δύο περιζήτητα Master’s, στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και την Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MSc in Child Development and Educational Psychology). Έχει γίνει πλέον ευρέως κατανοητό ότι η διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών δεν προκύπτει “αυτόματα”, απλώς και μόνο επειδή ένα παιδί μεγαλώνει. Έτσι, ενώ στο παρελθόν, η ιδιότητα του παιδοψυχολόγου συνδεόταν με ψυχικές διαταραχές, σήμερα αναγνωρίζεται ότι αφορά το σύνολο των παιδιών. Κάθε σοβαρό σχολείο έχει παιδοψυχολόγους που βοηθούν και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Tο BCA συνεργάζεται με τo ISA και το Melina’s Kindergarten (ανήκουν στον ίδιο εκπαιδευτικό Όμιλο) αλλά και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και οι αριστούχοι απόφοιτοι του τμήματος παιδοψυχολογίας προσλαμβάνονται αμέσως.

Σε ποια γλώσσα γίνονται τα μαθήματα;

Τα μαθήματα γίνονται είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά. Η επιλογή είναι του φοιτητή. Κάποιοι που δεν μιλούν Αγγλικά με την επάρκεια που απαιτείται για παρακολούθηση πανεπιστημιακών σπουδών, μπορούν να επιλέξουν το ελληνικό τμήμα και να αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα κάνοντας εντατικά Αγγλικά.

Ποιος απονέμει τους τίτλους σπουδών και ποια επαγγελματικά δικαιώματα εξασφαλίζουν;

Τα πτυχία και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών απονέμονται από το πολυβραβευμένο για τις επιδόσεις και τις καινοτομίες του University of West London, είναι ακριβώς οι ίδιοι που απονέμονται στους φοιτητές του Λονδίνου, και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αντίστοιχους τίτλους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις