Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιπτέραρχου στους δυο πιλότους

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιπτέραρχου στους δυο πιλότους

Η Πολιτεία τιμά τους δυο έλληνες πιλότους που έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση του Φάντομ σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανδραβίδα.

Και επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη, σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, με πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από απόφαση του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του αντιπτέραρχου στον σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου και τον υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ του Κωνσταντίνου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οι παρακάτω αξιωματικοί Ιπτάμενοι «απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο».

Θρήνος στη γειτονιά που έμενε ο 29χρονος πιλότος – “Χάσαμε ένα δικό μας παιδί”

Απέραντη θλίψη επικρατεί στην γειτονιά που έζησε τα τελευταία χρόνια ο Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, στην Πάτρα.

Στην οδό Δορυλαίου 58, στην συνοικία των προσφυγικών κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη στον “πιλότο τους”, στο πιο αγαπητό παιδί της πολυκατοικίας, όπως είπαν στο tempo24 οι ένοικοι. Ο 29χρονος Μάριος ζούσε τα τελευταία 6-7 χρόνια στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Όταν πληροφορήθηκα πως έπεσε αεροπλάνο ταράχθηκα, κάτι μέσα μου έλεγε πως είναι ο Μάριος. Όταν ακούσαμε στις ειδήσεις τι συνέβη δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας”, ανέφερε στο tempo24 συνταξιούχος αστυνομικός, που ζει στο διπλανό διαμέρισμα από τον ηρωικό πιλότο.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξαίρετο παιδί ήταν. Ερχόταν στο σπίτι μας, μας έκανε συντροφιά. Ακόμη και όταν με συναντούσε στην είσοδο της πολυκατοικίας με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, προθυμοποιείτο να τα μεταφέρει αυτός.

Η γυναίκα μου από την ώρα που έμαθε το τραγικό γεγονός κλαίει συνέχεια. Τον είχαμε σαν δικό μας παιδί”, μας είπε χωρίς να μπορεί να κρύψει την συγκίνησή του.

Και συμπλήρωσε δακρυσμένος, “του έλεγα βρε παιδί μου δεν φοβάσαι; Και μου απαντούσε γελώντας “αυτή είναι η ζωή μου, αυτό που κάνω το αγαπώ”.

Δεν είχαν λόγια για να περιγράψουν την καλοσύνη και τον ακέραιο χαρακτήρα του Μάριου Μιχαήλ και οι υπόλοιποι γείτονες που μίλησαν στο tempo24. Πάντα όπως σημείωσαν τον έβλεπαν με το χαμόγελο στα χείλη, πάντα έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του σε όποιον είχε ανάγκη.

Ο 29χρονος ζούσε στο διαμέρισμα της οδού Δορυλαίου, μαζί με την σύντροφό του Ζωή, που κατάγεται από την Αμαλιάδα και μάλιστα είχε προχωρήσει και στην αγορά  του σπιτιού. “Εγώ του έκανα τα “συνοικέσια” με τον ιδιοκτήτη γιατί είχα δει πόσο άριστος χαρακτήρας και θέλαμε να τον έχουμε κοντά μας”, ανέφερε ο ηλικιωμένος άνδρας.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία – Η σπαρακτική εικόνα των γονιών του

Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, του συγκυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ, τελέστηκε σήμερα (02.02.2023) λίγο μετά τις 12:30 στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή του υποσμηναγού, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι εικόνες των γονιών του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασαν τόσο ξαφνικά τον γιο τους όταν έπεσε το Φάντομ, είναι σπαρακτικές.

«Για μένα ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου, ο Αγγελάκος μου, ο άγγελός μου, που τόσο θαύμαζα. Και πόσο περήφανη με έχεις κάνει. Και πόσο, να ‘ξερες, θα μου λείψεις…» είπε η μητέρα του νωρίτερα, στον επικήδειο της.

«Κατάφερε να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το “εσείς”» είπε, στον δικό του επικήδειο, ο πατέρας του. 

Λίγο αργότερα, ο θρήνος τους συνεχίστηκε στο νεκροταφείο: 

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Μεταξύ άλλων, στην ταφή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κηδεία Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα: Λιποθύμησε η μητέρα του όταν έβαλαν το φέρετρο στη νεκροφόρα

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις