Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Πύλος: «Το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για ώρες» υποστηρίζει το BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο

Πύλος: «Το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για ώρες» υποστηρίζει το BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο

Για τουλάχιστον 7 ώρες φαίνεται πως ήταν ακινητοποιημένο το σκάφος – φέρετρο που πήρε μαζί του δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- ζωές μεταναστών, στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Αυτό υποστηρίζει το BBC, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει για το ναυάγιο…

Συγκεκριμένα, το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι ενώ το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει ότι όλες αυτές τις ώρες το σκάφος είχε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση, από τα νέα στοιχεία του BBC προκύπτει ότι ήταν στο ίδιο σημείο για ώρες.

Πώς προκύπτει αυτό;

Το βρετανικό δίκτυο εξασφάλισε μια ηλεκτρονική εικόνα δεδομένων εντοπισμού από την MarineTraffic.

«Τα δεδομένα τους δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των μεταναστών, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του», τονίζει το BBC.

Στον συγκεκριμένο χάρτη δεν εμφανίζεται το πλοίο του θανάτου γιατί δεν διέθετε τον απαιτούμενο ανιχνευτή. Ωστόσο όπως αναφέρει το BBC:

«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες».

Όπως έδειξαν τα στοιχεία ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor στράφηκε απότομα βόρεια στις 15:00 GMT. Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του σκάφους και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BBC, μισή ώρα αργότερα, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή το πλοίο του θανάτου ήταν σε σταθερή πορεία.

«Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, περίπου στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος», σύμφωνα  το βρετανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το BBC ενώ οι «Έλληνες αξιωματούχοι αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος διατηρούσε σταθερή πορεία και ταχύτητα μεταξύ 19:40 και 22.40… Μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από αυτή τη χρονική περίοδο – δείχνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά».

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών ήταν εστιασμένη γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βάρκα των μεταναστών είχε ελάχιστα μετακινηθεί. Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι διένυσε λιγότερα από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να είναι αναμενόμενο για ένα χτυπημένο σκάφος που ταλανίζεται από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου»…

Το σκάφος τελικά βυθίστηκε στις 23.00 παίρνοντας μαζί του αμέτρητες -για την ώρα- ζωές.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις