Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πυροσβεστική: 59 φωτιές σε 24 ώρες!

Πυροσβεστική: 59 φωτιές σε 24 ώρες!

“Έτρεχε” και ευτυχώς… έφτανε η Πυροσβεστική.
Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 59 φωτιές ξέσπασαν από χθες το απόγευμα.
Οι σημαντικότερες ήταν σε Μαραθώνα και Ελαφόνησο.
Συναγερμός και στο Ζούμπερι, εκκενώθηκαν προληπτικά οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Που είναι αύριο αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δεν… προλάβαινε να “τρέχει” σε φωτιές η Πυροσβεστική. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου ξέσπασαν 59 (!) δασικές περιοχές κατά τις οποίες επιχείρησαν συνολικά: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και επτά PZL. Βοήθησαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρει η Πυροσβεστική.

Πλέον, οι σημαντικότερες φωτιές είναι σε ύφεση και έχουν οριοθετηθεί. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

1. Στην Ελαφόνησο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Βοήθεια δίνουν και τέσσερις υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στην Ελαφόνησο 

2. Στον Μαραθώνα επιχειρούν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με τη βοήθεια από πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στο Μαραθώνα  

Δεν ήταν όμως μόνο οι φωτιές σε Ελαφόνησο και Μαραθώνα που προκάλεσαν σήμερα (10.08.2019) συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Λίγο μετά τη φωτιά στο Μαραθώνα, ξέσπασε, λίγα χιλιόμετρα μακριά, φωτιά και στο Ζούμπερι, κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, οι οποίες εκκενώθηκαν αλλά μόνο να προληπτικούς λόγους. Στη φωτιά στο Ζούμπερι εστάλησαν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα.

Click4more: Ασυνείδητοι! Εργασίες με ηλεκτροκόλληση κοντά σε ξερά χόρτα με 6 μποφόρ αέρα!

Τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής απομακρύνθηκαν, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Τόσο στον Μαραθώνα όσο και στο Ζούμπερι βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Εικόνες από τη φωτιά στο Ζούμπερι 

Η τρίτη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Αττική ήταν αυτή στον Ασπρόπυργο. Έκαψε χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο νεκροταφείο και έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, μια ομάδα Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και δυο υδροφόρες της περιφέρειας.

Φωτιά και στην Κεφαλονιά

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Σβωρονάτα Κεφαλονιάς, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς στο σημείο επιχείρησαν 5 οχήματα με 8 πυροσβέστες, ενώ για την κατάσβεση της βοηθούν και 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή ή το αεροδρόμιο του νησιού.

Η πιο δύσκολη μέρα αύριο

Αύριο προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1160138497451286529?s=20

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις