Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ρόδος: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους μετανάστες – Απόπειρα εμπλοκής της Τουρκίας στη διάσωση

Ρόδος: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους μετανάστες – Απόπειρα εμπλοκής της Τουρκίας στη διάσωση

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες στη Ρόδο. Να παρέμβουν στο έργο της διάσωσης επιχείρησαν οι τουρκικές λιμενικές αλλά και στρατιωτικές αρχές.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης (10.08.2022) η επιχείρηση νότια της Ρόδου που ξεκίνησε τα ξημερώματα για τη διάσωση περίπου 80 ατόμων που επέβαιναν σε λέμβο σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, έχει αποβεί άκαρπη.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 29 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, οι υπόλοιποι 51 αγνοούνται!

Η τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί από τις ελληνικές λιμενικές αρχές και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε βίντεο της Ελληνικής Ακτοφυλακής από την επιχείρηση διάσωσης: 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκε προσπάθεια από τις λιμενικές και στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας, να πάρουν μέρος στις έρευνες. Παρά τις ενέργειες στελεχών του ελληνικού Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Αντίθετα, η τουρκική ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι εκείνη διέσωσε συνολικά 32 ανθρώπους, σε περιοχή ευθύνης που υποτίθεται ότι είναι δική της.

Πάντως, καμία τουρκική ακταιωρός δεν υπάρχει στο πεδίο, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ρόδος: Σε Κάρπαθο, Κω οι 29 διασωθέντες

Επιπλέον, δύο από τους 29 διασωθέντες μετανάστες περισυνέλλεξε και μετέφερε Super Puma στην Κάρπαθο, ενώ οι υπόλοιποι 27 μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στα Καρδάμαινα της Κω.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο οι δύο από τους 29 φορούσαν σωσίβιο. Έπειτα, αποδείχθηκε ότι και οι δύο είναι τουρκικής καταγωγής, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να εικάζουν πως ίσως αυτοί να ήταν οι διακινητές.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους τη Δευτέρα (08.08.2022) από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Παρακολουθήστε ρεπορτάζ του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ:

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις