Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ρόδος: Το αρχοντικό Χασάν Μπέη παραχωρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού – Ποιο είναι το εμβληματικό οθωμανικό διατηρητέο

Ρόδος: Το αρχοντικό Χασάν Μπέη παραχωρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού – Ποιο είναι το εμβληματικό οθωμανικό διατηρητέο

Το εμβληματικό αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο περνάει στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ). Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Μεσαιωνικής Πόλης του νησιού.

Τη σύμβαση παραχώρησης του διατηρητέου Οθωμανικού Αρχοντικού Χασάν Μπέη στη Ρόδο υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός. Σκοπός της παραχώρησης χρήσης είναι η πλήρης αποκατάσταση και ανακαίνιση του εμβληματικού μνημείου με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του και την επανάχρησή του ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου.

Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

Ρόδος: «Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα»

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μία ακόμη από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πόλη της Ρόδου, μαζί με την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα στρατηγικής του ΟΔΑΠ για τη διαχείριση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, μια διαφορετική στρατηγική, την οποία δημιουργούμε με σταθερά βήματα και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς.

Η παραχώρηση του αρχοντικού Χασάν Μπέη στο ΥΠΠΟΑ από την ΕΤΑΔ, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου, συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός
σημαντικού μνημείου της Ρόδου, αποτελεί παρέμβαση στον αστικό ιστό, αναβαθμίζοντας την περιοχή, αλλά καλύπτει παράλληλα την έλλειψη στην πληροφόρηση των επισκεπτών του νησιού για τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις της Ρόδου.

Ευχαριστώ την ΕΤΑΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη διαρκή, καλή συνεργασία που έχουμε, με στόχο την ανάδειξη μνημείων και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Το έργο της αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, ενώ η Εφορεία
Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025».

Ρόδος: «Ξαναδίνουμε ζωή σε ιστορικά κτήρια που είχαν εγκαταλειφθεί»

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανος Δ. Βλαστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά που αποδίδουμε ένα ακίνητο μας στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, όπως το αρχοντικό Χασάν Μπέη, που μέσα από την αγαστή μας συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης θα
αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί, όπως αρμόζει στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του και κυρίως της Παλαιάς Πόλης της νήσου των Ιπποτών, μία Πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και δική μας βούληση είναι, όπου αυτό κρίνεται επωφελές και εφικτό, να αξιοποιούμε τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, ξαναδίνοντας ζωή σε ιστορικά κτήρια που είχαν εγκαταλειφθεί και δημιουργώντας πόλους ανάδειξης και προβολής της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας.

Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη για την πρωτοβουλία της και θα ήθελα να τη διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΑΔ θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού να αναβιώνει ιστορικά εμβληματικά κτήρια που είχαν ξεχαστεί και να δημιουργεί κύτταρα πολιτισμού σε όλη τη χώρα».

Ρόδος: Το αρχοντικό Χασάν Μπέη

Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη βρίσκεται στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο και η ανέγερση του χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ αποτελεί τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής που κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες.

Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις