Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

Ρύθμιση οφειλών: Νέο ιστορικό υψηλό αιτήσεων από πολίτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ρύθμιση οφειλών: Νέο ιστορικό υψηλό αιτήσεων από πολίτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο του 2023 ο υψηλός αριθμός των αιτήσεων από τους πολίτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών και διατηρείται, έτσι, η η τάση που έχει παρατηρηθεί τελευταία αναφορικά με τις ρυθμίσεις οφειλών μέσω αυτού.

Ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων από τους πολίτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, πιστοποιεί τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου και το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως είχαν άλλωστε αποτυπωθεί και στα στατιστικά τη χρονική περίοδο των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τ. Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.
  • Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
  • Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.
  • Στη μηνιαία αναφορά προόδου Ιουνίου του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της αιτιολογίας απόρριψης της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών, σε συνέχεια της σειράς βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με το ν.5024/2023, και συγκεκριμένα το αρ.48 αυτού, που θέτει σε ισχύ τη διαδικασία γνωστοποίησης της αιτιολογίας μη συναίνεσης στις προτάσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις