Τρίτη, 5 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σαφάρι υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο

Σαφάρι υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας ζητά να εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, ενόψει του Πάσχα.

Στην εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας, ζητά εντατικούς υγειονομικούς ελέγχους σε υπεραγορές τροφίμων, αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, σε ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

Επίσης τονίζει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές που πραγματοποιούν τους ελέγχους, ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις εξής παραμέτρους :

 • Στην ορθή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
 • Στην πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (επιστάμενο πλύσιμο χερών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ κ.λ.π).
 • Στην πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Επισημαίνεται, επίσης, πως ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, θα πρέπει να επεκταθεί σε:

 • πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.
 • μονάδες παραγωγής αβγών.
 • επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).
 •  υπαίθριες – λαϊκές αγορές.
 • οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
 • υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).

Υπουργείο Υγείας: Προσοχή στα θαλασσινά

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρονται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος (μερικά ενδεικτικά σημεία). Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ., ενώ και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ) πρέπει επίσης να υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

Ποιες άλλες επιχειρήσεις χρειάζονται προσοχή

Άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι :

 • Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π
 • Tα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα.
 • Οι χώροι αναψυχής, τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
 • Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία σε γάλα.
 • Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.
 • Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, εντός αεροδρομίων, εντός υπεραστικών σταθμών λεωφορείων, εντός σταθμών τρένων.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και :

Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων, να ελέγχεται ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ.

Την αύξηση κατά την εορταστική περίοδο μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να γίνεται επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων έτσι ώστε να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π

Τέλος επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις