Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σάλος με γιατρό που καταγγέλλει διάκριση λόγω μητρότητας! Υπ. Υγείας: Είχε μικρότερη βαθμολογία

Σάλος με γιατρό που καταγγέλλει διάκριση λόγω μητρότητας! Υπ. Υγείας: Είχε μικρότερη βαθμολογία

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία γιατρού στο Λαϊκό νοσοκομείο, που υποστηρίζει ότι δεν προσελήφθη ύστερα από διαγωνισμό για τη θέση του επιμελητή γιατί έχει μικρά παιδιά. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη γιατρός δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη βαθμολογία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Γιατρός βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο κατήγγειλε ότι δεν την επέλεξαν για τη θέση επιμελητή της Β’ ΕΣΥ με τη δικαιολογία πως είχε δυο μικρά παιδιά και δεν θα μπορούσε να συνδυάσει δουλειά και οικογένεια!

Στα πρακτικά της απόφασης, τμήμα της οποίας παρουσίασε το OPEN το πρωί της Δευτέρας (27.09.2021) αναφέρεται ότι η γιατρός που έκανε την καταγγελία, είναι ναι μεν αξιόλογη επιστήμονας αλλά επειδή είναι μητέρα δυο μικρών παιδιών δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις!

Σημειώνεται ότι η θέση είχε προκηρυχθεί το 2016 αλλά η επιλογή άργησε να γίνει. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τη μη πρόσληψη της γιατρού, εκείνη κατέθεσε ένσταση στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την αναπομπή του πρακτικού και την έκδοση νέας απόφασης.

Ωστόσο, το αίτημά δεν έγινε αποδεκτό.

  

Υπουργείο Υγείας: Δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας η μητρότητα  

Στο θέμα αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας (27.09.2021) το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως η γιατρός δεν προσελήφθη γιατί στον διαγωνισμό άλλη υποψήφια είχε μεγαλύτερη βαθμολογία και ισχυρίζεται ότι η μητρότητα δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας, αφού η γιατρός που προσελήφθη είχε την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλλουσα.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Υγείας, στη συνέντευξη που έδωσαν και οι δυο γιατροί ρωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση! Αφού καταδικάζει την ερώτηση αυτή, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα «δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ».

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) – εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις