Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Σανίδα σωτηρίας” για την ελληνική ανθοκομία το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ

“Σανίδα σωτηρίας” για την ελληνική ανθοκομία το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ

«Σανίδα σωτηρίας» αποτελεί για τον εγχώριο ανθοκομικό κλάδο η έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κλάδος της ανθοκομίας ήταν από τους πρώτους που βίωσαν τις παρενέργειες που έφερνε μαζί του η COVID-19, με τα ανθοπωλεία να είναι από τα πρώτα καταστήματα που έκλεισαν, κατ’ εφαρμογή της κυβερνητικής οδηγίας προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών Αθανάσιος Κελμάγερ, τον Μάρτιο, όταν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα, ο τζίρος έπεσε 50%, ενώ τον Απρίλιο που ήταν όλο το μήνα κλειστά, η πτώση έφτασε το 90%, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν τα λουλούδια στα κτήματα που δεν είχαν κοπεί και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά» είπε ο κ. Κελμάγερ προσθέτοντας ότι «τα λουλούδια είναι ευαλλοίωτα προϊόντα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία δεν θα μπορούσε να τύχει σε χειρότερη στιγμή για τον κλάδο καθώς όπως επισήμανε «οι περισσότερες γιορτές είναι αυτή την περίοδο και φέτος δεν καταφέραμε να φέρουμε την πολυπόθητη “άνοιξη” στην ελληνική ανθοκομία».

Το Πρόγραμμα στήριξης

Μόλις πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την καταβολή κρατικών ενισχύσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τις αρχές Απριλίου ως μέρος της αντίδρασης της Ε.Ε. στην κρίση της COVID-19.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν με τη μορφή των άμεσων επιχορηγήσεων, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με τον κ. Κελμάγερ να λέει «σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού».

Το ύψος του ποσού της ενίσχυσης ορίζεται σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων) ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «είχε γρήγορα αντανακλαστικά, μας επισκέφθηκαν στις καλλιέργειες για να δουν από κοντά τις καταστροφές. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα υπήρχε επόμενη μέρα» και όπως υπογράμμισε: «Από αυτά τα χρήματα θα πληρώσουμε τα εργατικά, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κτήματά μας είναι απλήρωτοι όλο αυτό τον καιρό. Επίσης με αυτά τα χρήματα θα μπορούμε να ξαναμπούμε στην καλλιέργεια, όσοι παραμείνουμε σε αυτό το επάγγελμα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις