Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Σαρηγιάννης: Πότε «βλέπει» ενδεχόμενο 4ο κύμα – Τι βοήθησε στην μείωση των κρουσμάτων (vid)

Σαρηγιάννης: Πότε «βλέπει» ενδεχόμενο 4ο κύμα – Τι βοήθησε στην μείωση των κρουσμάτων (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (28/5) στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Όλοι οι δείκτες είναι καλύτεροι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης εκτίμησε ότι «από τις 16 Ιουνίου και μετά θα δούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων» κορονοϊού.  Ερωτηθείς για το τι «βοήθησε» στη μείωση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, απάντησε πως οφείλεται στα self tests, τα οποία όπως ανέφερε «σπάνε την αλυσίδα της διασποράς». 

Παρατήρησε δε ότι ο κόσμος δεν τηρεί πολύ τα μέτρα, αλλά βοηθά ο καιρός και μετά τη μείωση των κρουσμάτων θα βοηθήσει κι ο εμβολιασμός. «Θα είχαμε αποφύγει σημαντική επιβάρυνση, αν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα τα μέτρα», εκτίμησε για τα self tests.

Click4more: «Καμπανάκι» Παυλάκη για χαλάρωση των μέτρων: Ανοίγουμε χωρίς προδιαγραφές – Ο ιός θα ξαναδαγκώσει (vid)

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος κορονοϊού, είπε: «Δεν φοβάμαι 4ο κύμα το καλοκαίρι, αν υπάρξει, θα είναι Νοέμβρη με Δεκέμβρη και για να υπάρξει θα πρέπει να έχουμε κυριαρχία μεταλλάξεων και θα επηρεάσει μικρό αριθμό ανθρώπων», εκτιμώντας ότι, «μπορούμε να το αποφύγουμε και αυτό, δείχνοντας σύνεση στην τήρηση των μέτρων».

Τέλος χαρακτήρισε «πρόβλημα» τα απορρίμματα των self tests, αφού όπως είπε, «αν διαβάσουμε τη συσκευασία λέει ότι είναι νοσοκομειακό απόβλητο». Απλή λύση ωστόσο, δεν υπάρχει, αφού η μόνη επιλογή είναι να τα βάζουμε σε ειδική σακούλα, την οποία θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδους για νοσοκομειακά απόβλητα που διαθέτει ο κάθε Δήμος.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις