Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 12 Απριλίου και όχι νωρίτερα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου τόνισε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε πρωινή εκπομπή του Mega.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.

Click4more: Lockdown: Ο σχεδιασμός για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις – Γιατί ζήτησαν πίστωση χρόνου οι επιστήμονες

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.

Σε ότι αφορά στα self – τεστ έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».

«Θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες τρεις εβδομάδες»

Στην εκτίμηση ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις τις επόμενες 3 εβδομάδες προχώρησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ. Γιατί κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονται σε κλινικές covid θα χρειαστούν ΜΕΘ. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα στους ασθενείς μας» σημείωσε.

Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτών γιατρών και στο στίγμα που προκάλεσε η στάση τους για τον ιατρικό κόσμο. «Από τους 11 συναδέλφους που επιτάχθηκαν, παρουσιάστηκαν οι 10 στον Ευαγγελισμό. Για μένα έχει δύο προβλήματα η διαδικασία. Κάποιοι συνάδελφοι είναι χρόνια εκτός νοσοκομείων οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα» είπε.

«Η επίταξη είναι στίγμα που θα φέρει ο ιατρικός κόσμος, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Θα έπρεπε να μην υπήρχε το στίγμα της επιστράτευσης. Γιατί κάποτε θα γραφτεί αυτό. Ότι ζητήθηκε η βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και αυτοί αρνήθηκαν. Κι εγώ ως γιατρός το φέρνω βαρέως».

Τέλος αναφορικά με τα self – τεστ υπογράμμισε την ανάγκη να επιτηρούνται τα θετικά κρούσματα. «Να συγκροτηθεί ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα θετικά κρούσματα. Να μιλάει μαζί τους αν έχουν συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν κλπ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένα μηχανάκι με 2 άτομα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Το μηχανάκι με τους δύο αναβάτες φέρεται να έχει συμμετοχή και στις τρεις επιθέσεις, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Διπρόσωπος ο καιρός τις επόμενες ημέρες: 38άρια και βροχές στα ηπειρωτικά – Επιστρέφουν τα 8 μποφόρ το Σαββατοκύριακο
Σε «κίτρινο συναγερμό» σήμερα για φωτιά 8 περιοχές - Ψυχρές αέριες μάζες ενισχύουν την αστάθεια από την Πέμπτη - Πέφτει λίγο η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Το χρονικό των επιθέσεων
Διασωληνωμένη παραμένει η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα - Με αναπνευστικά προβλήματα και ο πατέρας της - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο
Σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα της πυλωτής της πολυκατοικίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των εμπρηστών
26
Σάββας Αναστασιάδης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη: Έχει καταγραφεί το άτομο να αφήνει το γκαζάκι
«Έχουν σπάσει οι τζαμαρίες της εισόδου της πολυκατοικίας και έχει αρπάξει και λίγη φωτιά», αποκάλυψε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ που έγινε ένας από τους στόχους των επιθέσεων
Ντοκουμέντα από τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη