Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σε αχαρτογράφητα νερά η… έξοδος των ιερέων από το Δημόσιο! Κίνδυνος προσφυγών και οικονομικών απαιτήσεων

Σε αχαρτογράφητα νερά η… έξοδος των ιερέων από το Δημόσιο! Κίνδυνος προσφυγών και οικονομικών απαιτήσεων

Τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γεννούν ερωτήματα για το πως θα γίνει κι αν είναι τελικά δυνατόν η “έξοδος” των ιερέων από το Δημόσιο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που φαίνεται πως θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Γιατί δεν μπορεί να γίνει με έναν νόμο. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα.

Ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr περιγράφει τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ως ωρολογιακή βόμβα. Και περιέγραψε λεπτομερώς πως υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή και να εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις οι ιερείς.

Ο γνωστός συνταγματολόγος μίλησε για δυο βασικά προβλήματα καθώς “διαβάζεται” περισσότερο η συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος.

Το πρώτο “πρόβλημα” είναι η μετάβαση των ιερέων εκτός Δημοσίου. «Από νομική άποψη, αυτό δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορεί να γίνει με έναν νόμο», λέει ο κ. Μποτόπουλος. Όπως σημειώνει η συμμετοχή στην γενικότερη κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως θα συνεχίσει να είναι η εκκλησία) είναι οργανική. «Δηλαδή έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά του Νομικού Προσώπου και δεν είναι απλό να γίνει με μια κίνηση».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, «μπορεί να γίνει κατά αυτής της πράξης προσφυγή από τους κληρικούς εφόσον θέλουν να παραμένουν εντός της κατηγορίας των δημοσίων υπαλλήλων».

Κατά τη γνώμη του, μάλιστα, «αυτό έχει αρκετές πιθανότητες ευόδωσης, με πρακτικό αποτέλεσμα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεχθεί την προσφυγή, να έχουμε οικονομικές απαιτήσεις και για το κομμάτι εκείνο που δε θα αφορά τους μισθούς, δηλαδή συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά».

Θέμα υπάρχει και με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό των ιερέων. Γιατί στην περίπτωση που “φύγουν” οι ιερείς από το Δημόσιο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος θα αναλάβει αυτά τα ζητήματα. «Πιθανώς η Εκκλησία, αλλά ούτε η Εκκλησία έχει αυτή την στιγμή τις δομές για να δώσει ασφάλιση υγείας και συντάξεων», λέει ο κ. Μποτόπουλος, σημειώνοντας πως κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Το δεύτερο “θολό” σημείο της συμφωνίας είναι η ίδρυση του νέου ταμείου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος έκανε λόγο για «μια απολύτως επικοινωνιακή, θα την έλεγα, διάταξη γιατί τέτοιο ταμείο ήδη υπάρχει. Είναι το ταμείο που έχει συσταθεί με το άρθρο 83 του νόμου 4182 του 2013.

Θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά το νέο ταμείο με τη σημερινή εταιρεία. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα τρία μέλη της εταιρείας διορίζει το Δημόσιο και δύο η Εκκλησία ενώ με τη νέα ρύθμιση δύο θα διορίζει το Δημόσιο, δύο η Εκκλησία και ένα λέει η συμφωνία από κοινού».

Άρα, όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ρόλο η Εκκλησία», όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο ταμείο για την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και στη μισθοδοσία. Και αυτό γιατί «ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία θα είναι αυτοί που θα έχουν τη χρήση των επιδομάτων και του τρόπου που θα δίνεται η μισθοδοσία και όσον αφορά στην εταιρεία αξιοποίησης, με την αύξηση της επιρροή της Εκκλησίας».

Ακούστε τι είπε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στο newsit.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις