Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη, Ντράφι

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη, Ντράφι

Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από χθες (19.07.2022) στην Πεντέλη και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων ξέφυγε και κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις σε Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα, Διώνη και Πικέρμι. Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό απόγευμα, όταν οι άνεμοι αναμένεται να έχουν μεγάλη ένταση και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι ριπές θα φτάνουν τα 80 χλμ την ώρα. 

Η νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική αναφέρει ότι η φωτιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση και δεν υπάρχει, αυτή την ώρα, ενεργό μέτωπο. Ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές παραμένουν επί τόπου για να σβήσουν όλες οι μικροεστίες και να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα αναζωπυρώσεων, με το επόμενο δίωρο να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο. 

Μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. 

Live οι εξελίξεις στο blog του newsit.gr – Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

 

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της φωτιάς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Η φωτιά σε 10 λεπτά διένυσε έξι χιλιόμετρα

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι οι άνεμοι, που μέχρι το απόγευμα θα πνέουν σε ένταση επτά μποφόρ.

«Η πυρκαγιά βαίνει σε πολύ καλή εικόνα, αλλά κρατάμε επιφύλαξη, γιατί χθες είχαμε πολύ ισχυρές ριπές ανέμων» είχε δηλώσει νωρίτερα στην εκπομπή OnLine του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Αρτοποιός, αναφέροντας μάλιστα ότι τα ξημερώματα η φωτιά μέσα σε 10 λεπτά διένυσε 6 χιλιόμετρα, φθάνοντας έξω από το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη.

«Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά, βήμα – βήμα να αντιμετωπίσουμε όλες τις εστίες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος.

«Ο χειρότερος εχθρός μας είναι η ταχύτητα του ανέμου. Όλοι απόρησαν με το γύρισμα του ανέμου (χθες) ταξίδευε με ιλιγγιώδη ταχύτητα η πυρκαγιά, και σπεύσαμε να ενεργοποιήσουμε το 112» είπε.

«Η ταχύτητα των ανέμων χθες το βράδυ έφθανε μέχρι και τα 11 μποφόρ, χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι  τα ξημερώματα, 4.50 το πρωί, η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 113 χιλιόμετρα την ώρα, ισοδυναμεί με 11 μποφόρ, έξω από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, κι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε. Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση».

«Ενώ είχαμε διαφορετική εικόνα για το πώς κινείται η πυρκαγιά, έγινε ένας μεγάλος στροβιλισμός, ένα γύρισμα του ανέμου. Είχαμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο Ντράφι, την Ανθούσα, τη Διώνη και η πυρκαγιά έκανε απότομο γύρισμα προς το νοσοκομείο, περιμέναμε να φτάσει η πυρκαγιά σε 45 λεπτά – 1 ώρα, έφθασε σε 10 λεπτά με ένα τέταρτο στην πόρτα του Παίδων Πεντέλης, απόσταση 6 – 7 χιλιόμετρα από τη Διώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός. 

  

Στο πλευρό των πυροσβεστών

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Η αστυνομία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις