Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σεισμολόγοι για Χαλκιδική: Ίσως βρισκόμαστε σε σεισμική έξαρση στη χώρα

σεισμός

Ανησυχία προκαλεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο σεισμό της Χαλκιδικής και γενικότερα στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως «ο σημερινός σεισμός στην Χαλκιδική δεν είναι ανησυχητικός», ενώ για την χθεσινή δόνηση των 5,4 Ρίχτερ σημείωσε ότι συνδέθηκε με το ρήγμα του βορείου Αιγαίου. «Υπήρξε κάποια επιφυλακή για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία η οποία εξελίσσεται καλά» τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι για να τεκμηριώσουμε την σεισμική έξαρση πρέπει να έχουμε δείγμα γραφής από μεγαλύτερη μετασεισμική ακολουθία. Παράλληλα, τόνισε ακόμα ότι οι προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη στην έκρηξη του ηφαιστείου Τόνκα, η οποία, όπως είπε, επηρέασε και τον ελλαδικό χώρο.

 

Γεράσιμος Χουλιάρας: Δεν θεωρείται μεγάλος σεισμός για αυτό το ρήγμα

Το πρωί της Δευτέρας ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και αυτός στη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής.

Τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας, το μεγαλύτερο ρήγμα στον κόσμο, και το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς. Ωστόσο, δεν θεωρείται μεγάλος σεισμός, το 5,4 ρίχτερ και τόνισε πως παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις