Τετάρτη, 8 Μαΐ
24oC Αθήνα

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στον Βόλο!

σεισμός
Φωτογραφία από: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, 19.01.2018. Επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα. Ακολούθησε και μετασεισμός 2,5 Ρίχτερ!

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 01:57 τα ξημερώματα της Παρασκευής, 19.01.2018, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Στα 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος της σεισμικής δόνησης σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός στον χάρτη

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού με βάση την ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

σεισμός

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού με βάση την ενημέρωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου

σεισμός

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Και μετασεισμός!

Όπως προαναφέραμε, ο σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:57 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μόλις 11 λεπτά αργότερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα στις 02:08 τα ξημερώματα, ακολούθησε και μετασεισμός!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε μέγεθος 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχε επίσης εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα και όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη, σημειώθηκε αρκετά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που προηγήθηκε χρονικά.

Δείτε τον χάρτη

σεισμός

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον ισχυρό σεισμό της Αττικής

Σημειώνεται εδώ πως ο σεισμός στον Βόλο σημειώθηκε μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά τον ισχυρό σεισμό 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 15.01.2018.

Εκείνη η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τη Σταμάτα. Πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το “σμήνος σεισμών” της περασμένης εβδομάδας.

Click4more: Φταίει το φράγμα για τον σεισμό στην Αττική; Ο Μαραθώνας έχει δώσει 5,7 Ρίχτερ στο παρελθόν!

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα. Ο ίδιος τόνιζε από την πρώτη στιγμή πως ο σεισμός στην Αττική δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας.

Ο οποίος σημείωνε πως ο σεισμός προέρχονταν από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου. Την ημέρα δηλαδή που σε 10 μόλις ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις!

Το «σμήνος» σεισμών

Ένα «σμήνος» σεισμών καταγράφηκαν σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στις 9 Ιανουαρίου. Σχεδόν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ανοιχτά προς τη Μεγαλόνησο και τα Στύρα, ένα “σμήνος” δονήσεων προκάλεσε ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους. Κανένας σεισμός ωστόσο δεν ξεπέρασε τα 3 Ρίχτερ.

Στην ευρύτερη περιοχή από τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη ως και τον Μαραθώνα είχαν σημειωθεί τότε περισσότερες από 18 μικρές δονήσεις. Οι οποίες είχαν μέγεθος ως τα 2,7 Ρίχτερ.

Το γεγονός ωστόσο ότι κάποιες από τις δονήσεις έγιναν κοντά στην παραλία και είχαν εστιακό βάθος 5, 8 και 10 χιλιομέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές. Ειδικά εκείνες που σημειώθηκαν τα ξημερώματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις