Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η Θήβα στο μικροσκόπιο από τον Ιούλιο

Σεισμός – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η Θήβα στο μικροσκόπιο από τον Ιούλιο

Είχαν προβλέψει πως θα γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Και τώρα, περιμένουν να γίνει κι ένας στη Θήβα, όπου από τον περασμένο Ιούλιο έχουν γίνει συνολικά 1.700 (!) σεισμοί!

Οι σεισμολόγοι είχαν ζητήσει εδώ και καιρό να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Και αυτό γιατί στις συνεδριάσεις που είχε κάνει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, είχαν συμφωνήσει ότι επίκειται δυνατός σεισμός στην Κρήτη και κάτι ανάλογο γίνεται και για τη Θήβα, όπως επισημάνει μιλώντας στο newsit.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε συνεδριάσει εκτάκτως. Από τότε είχαν τεθεί στο μικροσκπόπιο οι συνεχείς σεισμοί τόσο στην Κρήτη όσο και στη Θήβα.

Τότε, οι σεισμολόγοι είχαν καταλήξει σε ένα ομόφωνο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να γίνει μεγάλος σεισμός. «Η περιοχή του Αρκαλοχωρίου Κρήτης βρίσκεται σε σεισμική διέγερση από τις αρχές Ιουλίου με συνεχείς σεισμικές δονήσεις σχεδόν καθημερινά. Για τον λόγο αυτό στις 21 Ιουλίου συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας τυγχάνει να είμαι και εγώ μέλος, και εξέτασε την περίπτωση αυτή.

Ταυτόχρονα όμως εξέτασε και την περιοχή της Θήβας, στην ίδια συνεδρίαση για τον λόγο: ότι και εκεί από τις αρχές Ιουλίου είχε ξεκινήσει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα παρόλο που γεωδυναμικά οι δύο περιοχές δεν συσχετίζονται. Έτυχε να έχουν ενεργοποιηθεί και οι δύο περιοχές».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, τόσο για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη όσο και για τη Θήβα, η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα ομόφωνα το οποίο ανέφερε πως «ενδέχεται να γίνει μεγαλύτερος σεισμός και στη μία και στην άλλη περιοχή και δεύτερον, πολύ σημαντικό, ότι θα πρέπει να τεθεί προληπτικά σε πλήρη εφαρμογή  το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος».

Στην Επιτροπή, συνεχίζει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχει γίνει εκτίμηση για επικείμενο σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ. «Βλέπουμε ότι στο Αρκαλοχώρι, η σεισμική δραστηριότητα κατέληξε με τον πολύ ισχυρό σεισμό». Άλλωστε, σημείωσε, αν οι σεισμολόγοι δεν περίμεναν σεισμό πάνω από 5,5 Ρίχτερ δεν θα εισηγούνταν την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Εγκέλαδος».

Ανάλογη, προσθέτει ο καθηγητής, είναι και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας. Μέχρι τώρα (αφού το φαινόμενο συνεχίζεται) έχουν καταγραφεί 1.700 σεισμοί από τις αρχές του Ιουλίου.

«Για αυτό λοιπόν και με βάση το πόρισμα της Επιτροπής έχω πει ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται προσοχή», αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η Νίσυρος

Όσον αφορά την περίπτωση της Νισύρου, όπου η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση το φαινόμενο εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο χώρο δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα ασφαλείας.

«Στην Νίσυρο η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, ξεκίνησε τον Απρίλιο και εντάθηκε από τον Μάιο – Ιούνιο και μετά στα τέλη Ιουλίου έγινε ο μεγαλύτερος έως τώρα σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, αλλά από τότε, επί δύο μήνες συνεχώς, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με σημαντικά μεγέθη, οπότε και εκεί παρακολουθούμε να αξιολογήσουμε και να δούμε ενδεχομένως που μπορεί να καταλήξει αν και υπάρχει μια διαφορά.

Ενώ στις περιοχές Αρκαλοχωρίου και Θήβας η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται καθαρά σε χερσαίο χώρο, στην περιοχή της Νισύρου στα Δωδεκάνησα εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο χώρο και αυτό ασφαλώς δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας, εντός εισαγωγικών, από τους κοντινότερους οικισμούς της Νισύρου και της Τήλου» κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις